Filme, Noutăți

„În pronunțare“, lungmetrajul de debut al Mihaelei Popescu, selectat la Berlin

„În pronunțare“/ „Yet to rule“ a fost selectat la „Woche der Kritik Berlin“/  „Berlin Critics’ Week“, un eveniment organizat de Asociația Criticilor de Film din Germania.

Membrii Asociației Criticilor de Film din Germania au apreciat la lungmetrajul Mihaelei Popescu conceptul cinematografic, regia puternică, modul inteligent în care a lucrat cu actorii și ochiul pentru situații și locuri. „În ciuda melancoliei, filmul provoacă spectatorul experimentat să își reevalueze așteptările față de cinematografie (inclusiv cea românească)“, completează aceștia în declarația Berlin Critics’ Week.

Filmul „În pronunțare“ îi are în rolurile principale pe actorii Dorotheea Petre („Ryna“, „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii“) și Cuzin Toma („Hârtia va fi albastră“, „Aferim“, „Comoara“) și este o dramă suprarealistă despre un judecător a cărui identitate se fragmentează tot mai mult între rutina unui serviciu care nu-i oferă nicio satisfacție și o căsnicie eșuată. Detaliile cotidiene se îmbină cu elemente imaginare și conturează o poveste emoționantă și originală.

Regia, scenariul și montajul sunt semnate de Mihaela Popescu, producția de Alexandru Teodorescu, de imagine s-a ocupat Marius Panduru, iar de scenografie Cristian Niculescu.

Scenă din filmul „În pronunțare“
Scenă din filmul „În pronunțare“

„Filmul renunță la convențiile de reprezentare uzuale și propune o perspectivă filosofică, care pune sub semnul întrebării raportul de putere pe care se bazează actul justiției și modul în care îi vedem pe ceilalți și pe noi înșine. E un film care solicită atenția spectatorului prin detalii, atmosferă și imaginație. Sper ca acest exercițiu să continue și după vizionarea lui“, a declarat Mihaela Popescu cu ocazia selectării filmului la Woche der Kritik Berlin.

Mihaela PopescuCine este Mihaela Popescu
– și-a început cariera în cinema ca producător asociat al filmului „Periferic“ (r. Bogdan George Apetri);
– primul său proiect de scurtmetraj, „Plimbare“, a avut premiera internațională la Locarno IFF (Elveția) și a fost proiectat apoi la festivaluri precum FIFF Namur, Bruxelles, Slamdance, Transilvania IFF, Ankara IFF și Making Waves (New York);
– al doilea scurtmetraj a fost realizat în paralel cu dezvoltarea filmului „În pronunțare“ și este un documentar despre violența cu arme din Chicago; se numește „On Another Corner“ și a avut premiera internațională în 2017, la cea de-a 60-a ediție a DOK Leipzig;
– pentru moment lucrează la primul ei lungmetraj documentar, „The Living Bridge“, care are ca subiect modul în care Brexit afectează viața cetățenilor Uniunii Europene din Marea Britanie.

Foto: PR, Facebook – Mihaela Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *