Seriale, Seriale Netflix

„Black Mirror“ sezonul 4: cum sunt cele 6 episoade

Lansat recent pe Netflix, sezonul 4 al serialului „Black Mirror“ nu debordează de originalitate. Subiectele despre cipuri implantate, realitate virtuală, inteligenţă artificială, consecinţele dependenţei de tehnologie, latura bună şi mai puţină bună a ei au cam fost epuizate în primele trei sezoane. Cu toate astea, fiecare episod conţine o doză suficientă de suspans, care funcţionează în pofida previzibilului şi te face să îl urmăreşti până la final.

Ep. 1 – „USS Callister“ (r. Toby Haynes)

Robert Dally este creatorul unui joc în care se teleportează prin intermediul unui microcip ataşat de tâmplă. Minte genială, Dally nu primeşte la locul de muncă aprecierea de care are nevoie, deşi este un tip inovator şi vizionar. Îşi varsă frustrările şi ura într-o realitate imaginară, în jocul inventat de el, unde aduce clonele persoanelor care dintr-un motiv sau altul i-au făcut rău. Când personajele se revoltă, întreaga reţea se reconfigurează, iar finalul este imprevizibil. În „USS Callister“, limita dintre realitate şi virtual este fragilă, iar ataşamentul pentru o lume nepalpabilă hipnotizant, acaparator. Filmul este şi o metaforă pentru partea întunecată a conştiinţei, o punere în scenă a gândurilor negative, o rezolvare utopică a lucrurilor nereglate în realitatea imediată. Chiar dacă în universul paralel, cel al jocului, totul este posibil, relaţiile dintre membrii echipajului funcţionează pe nostalgii şi nevoi umane, dorinţele primare fiind cele care-i pun în mişcare.

Ep. 2 – „Arkangel“ (r. Jodie Foster)

După ce Marie trece prin spaima că şi-a pierdut fiica, decide să apeleze la o tehnologie care îi va permite să o monitorizeze nonstop. Spectatorul va fi tentat să judece aspru într-o primă fază hotărârea mamei, mai ales că, micuţei Sara, anumite fragmente din realitate îi vor fi prezentate deformat graţie conectării la sistemul Arkangel. Dar pe măsură ce povestea creşte, poziţia spectatorului se va schimba. Scenariul episodului „Arkangel“ seamănă frapant de mult cu un film de succes din 2017, filmul „Everything, Everything“ / „Absolut tot“. Ambele poveşti sunt construite pe tema controlului absolut pe care unii părinţi vor să-l deţină asupra copiilor, cu riscul de a-i ţine captivi de fapt în propriile obsesii şi propriile griji. Intenţiile bune pot avea uneori consecinţe nefaste, necalculate şi dragostea prea multă riscă să alunece într-un hău pe care nici un dispozitiv, oricât de deştept ar fi, nu îl poate monitoriza.

Ep. 3 – „Crocodile“ (r. John Hillcoat)

Sub impulsul disperării şi al fricii de a nu pierde tot ce a construit – carieră, familie -, Mia Nolan va recurge la fapte pe care nu gândea că le-ar fi putut face vreodată. Un accident rutier, din tinereţe, o va urmări toată viaţa şi va declanşa o serie de acţiuni inimaginabile. Mia Nolan este plătită să vorbească oamenilor, ţine discursuri motivaţionale despre cum trebuie să fie viitorul, însă îi scapă prezentul. Un prezent deja avansat, dotat cu device-uri prin care pot fi accesate amintirile oamenilor. „Crocodile“ este unul dintre episoadele cel mai bine construite din sezonul 4 al serialului „Black Mirror“. Cele două protagoniste, Mia Nolan şi Shazia Akhand, sunt prezentate la început în paralel, fără a exista vreo legătură vizibilă între ele. Din acest motiv sunt şi foarte diferite – etnie, preocupări, temperament. Dar pe măsură ce anumite detalii din existenţa lor se intersectează, datorită acelor device-uri mnezice, colţii „Crocodilului“ ies la iveală şi nici cea mai adâncă apă nu îl mai poate ascunde.

Ep. 4 – „Hang the DJ“ (r. Timothy Van Patten)

Frank şi Amy se cunosc printr-un program de întâlniri care le (pre)stabileşte totul: cât vor sta împreună, ce vor mânca, unde vor locui. Scopul programului este de a găsi pentru fiecare utilizator perechea perfectă, după mai multe întâlniri cu parteneri diferiţi. În momentul în care Frank şi Amy descoperă anumite slăbiciuni în logica sistemului, se revoltă. „Hang the DJ“ este despre lupta împotriva sistemului în general (vezi „1984“, al lui Michael Radford) şi a inteligenţei artificiale în particular. Frank şi Amy încă funcţionează conform „prototipului“ uman şi fără să-şi dea seama luptă cumva pentru supravieţuirea „speciei“: o relaţie între doi oameni înseamnă mai mult decât un contact sexual, implică empatie, emoţie, comunicare. Iar modelul propus de programul care aranjează întâlniri reduce relaţiile dintre oameni la contacte fizice. Cam asta ar fi lupta lor.

Ep. 5 – „Metalhead“ (r. David Slade)

Într-o lume postapocaliptică, o femeie încearcă să supravieţuiască pe un teren minat de roboţi (numiţi „dogs“ în film). „Metalhead“ este primul episod din serialul „Black Mirror“ filmat în întregime alb-negru şi mai este şi cel mai scurt ca durată. Numărul personajelor este redus, sunt trei în total, iar protagonista se numeşte Bella. O fugă interminabilă de un robot pune eroina într-o situaţie tensionantă, pe un teritoriu pustiit, dar ameninţat din umbră de prezenţa roboţilor. Este tipul de poveste în care maşinăriile create de oameni ajung să fie mai puternice decât creatorii lor şi să se întoarcă împotriva lor. Şi totuşi, într-un moment de autocontrol dictat de instinctul de supravieţuire, Bella îşi dă seama că aceste invenţii pot avea la rândul lor slăbiciuni, pot da erori. Confruntarea dintre mintea umană şi inteligenţa artificială este dusă la alt nivel, „Metalhead“ pune faţă în faţă două entităţi care se ştiu bine una pe alta şi fiecare dintre ele vrea să devină învingătoare.

LG Days cu reduceri de până la 100 € la telefoane. Oferte speciale de la Orange.

Ep. 6 – „Black Museum“ (r. Colm McCarthy)

Bine aţi venit la Muzeul întunecat sau mai curând în mintea întunecată a lui Rolo Haynes! Rolo Haynes, custodele Muzeului şi inventatorul exponatelor din interiorul lui, a experimentat de-a lungul vieţii pe oameni aflaţi în situaţii vulnerabile diverse device-uri. Acum şi-a expus toate aceste invenţii în Muzeul întunecat. Într-o zi, primeşte o vizitatoare, o tânără de culoare, căreia îi spune poveştile celor mai interesante aparate din portofoliul personal. Fiecare este diferită şi are ca subiect transformarea imposibilului în posibil: cum devii dependent de durere sau cum transferi conştiinţa unui om în stare de comă într-un om sănătos sunt două exemple. Istorisirile sunt palpitante, atmosfera claustrofobă din interiorul muzeului contribuie la intensitatea lor, iar singura întrebare pe care o ai este legată de identitatea tinerei sosite în vizită, Cine este ea şi ce vrea de la Rolo Haynes. Alături de „Hang the DJ“, „Black Museum“ a fost primit până acum cel mai bine de cei care au văzut sezonul 4 al serialului „Black Mirror“, fiind apreciat cu nota 9.0 pe imdb.com.

Foto deschidere: scenă din episodul „Arkangel“

Un comentariu pentru “„Black Mirror“ sezonul 4: cum sunt cele 6 episoade

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *