Filme, Recenzii filme

„Star Wars: Ultimii Jedi“ ne aduce perspectiva unui nou început

După ce a făcut primii paşi în universul Jedi, Rey se aliază cu Luke Skywalker într-o aventură epică alături de Leia, Finn şi Poe.

Cel mai lung film din saga „Star Wars“ (152 de minute) o găseşte pe Rey (Daisy Ridley) pe planeta Ahch-To, unde ghidată de Luke Skywalker (Mark Hamill), încearcă să afle ce este cu adevărat Forţa care a ajutat-o să îl înfrunte pe tenebrosul Kylo Ren (Adam Driver). Un răspuns deloc uşor de găsit, atât timp cât Skywalker este decis să renunţe definitiv la tot ce a însemnat pentru el Jedi – texte, religie, ordin. Uitarea trecutului, ştergerea lui sau, dimpotrivă, acceptarea vremurilor îndepărtate sunt mizele care pun multe dintre personajele din filmul „Star Wars: Ultimii Jedi“ în contexte generatoare de emoţii, pozitive sau negative. Principalii jucători din acest punct de vedere rămân Rey şi Kylo Ren, pentru că trecutul lor presupune o relaţie delicată cu familia.

Simultan cu vizita lui Rey pe planeta Ahch-To, în galaxii mai îndepărtate, Ordinul Întâi luptă să distrugă Rezistenţa, care pare din ce în ce mai vulnerabilă, aproape muribundă. Este o metaforă a prinţesei Leia la bătrâneţe (Carrie Fischer apare pentru ultima dată în saga „Star Wars“), iar salvarea ei implică şi salvarea unei imagini vechi, iconice, căreia i se adaugă un crez şi o misiune. Soluţiile, o bună parte din ele, sunt puse în practică de eroi obişnuiţi să acţioneze pe cont propriu, dar în spiritul ordinului Jedi – reinstaurarea păcii şi a speranţei. Un exemplu este rebelul Poe (Oscar Isaac), cu rol esenţial în dinamica poveştii, ajutată mult şi de Finn (John Boyega) sau Rey. Una dintre ambiţiile filmului „Star Wars: Ultimii Jedi“ este să nu transforme o tradiţie în nostalgie, ci să o ducă mai departe şi să-i dea voci noi, proaspete. Să construiască noul, folosindu-se de vechi.

Decorează-ţi biblioteca cu cărţi şi albume din categoria Directori de film şi producători de film.

La polul opus, peste lumea răsturnată şi obscură a intenţiilor bune, stăpâneşte Liderul Suprem, terifiantul Snoke. „Nu eşti un Vader, eşti un copil cu o mască“ îi spune Snoke lui Kylo Ren, strângând şi mai tare şurubul frustrărilor fostului ucenic Jedi. Strategia de descurajare şi hiper încrederea în sine, în forţa pe care răul o poate avea, îl vor aduce într-o situaţie neaşteptată. Situaţiile neaşteptate sunt o altă miză a filmului „Star Wars: Ultimii Jedi“, spectatorul are parte de ele din plin, iar generalul Hux (Domhnall Gleeson), „unealta“ directă a lui Snoke, nu face nici el excepţie de la ele. Aproape fiecare erou este pus într-o astfel de situaţie, fără a se crea o aglomeraţie deranjantă de tensiuni.

De la aducerea lui Benicio del Toro în scenă, într-un rol gândit iniţial pentru Joaquin Phoenix, până la interpretările lui Adam Driver, Carrie Fischer, Oscar Isaac sau Domhnall Gleeson, noul „Star Wars: Ultimii Jedi“, regizat de Rian Johnsons, oferă o doză bună de entertainment atât fanilor, cât şi celor mai puţin familiarizaţi cu universul Star Wars. La noi este distribuit de Forum Film România şi intră în cinematografe vineri, 15 decembrie.

Notă film:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *