Filme, Recenzii filme

„Star Wars: Ultimii Jedi“ ne aduce perspectiva unui nou început

După ce a făcut primii paşi în universul Jedi, Rey se aliază cu Luke Skywalker într-o aventură epică alături de Leia, Finn şi Poe.

Cel mai lung film din saga „Star Wars“ (152 de minute) o găseşte pe Rey (Daisy Ridley) pe planeta Ahch-To, unde ghidată de Luke Skywalker (Mark Hamill), încearcă să afle ce este cu adevărat Forţa care a ajutat-o să îl înfrunte pe tenebrosul Kylo Ren (Adam Driver). Un răspuns deloc uşor de găsit, atât timp cât Skywalker este decis să renunţe definitiv la tot ce a însemnat pentru el Jedi – texte, religie, ordin. Uitarea trecutului, ştergerea lui sau, dimpotrivă, acceptarea vremurilor îndepărtate sunt mizele care pun multe dintre personajele din filmul „Star Wars: Ultimii Jedi“ în contexte generatoare de emoţii, pozitive sau negative. Principalii jucători din acest punct de vedere rămân Rey şi Kylo Ren, pentru că trecutul lor presupune o relaţie delicată cu familia.

Simultan cu vizita lui Rey pe planeta Ahch-To, în galaxii mai îndepărtate, Ordinul Întâi luptă să distrugă Rezistenţa, care pare din ce în ce mai vulnerabilă, aproape muribundă. Este o metaforă a prinţesei Leia la bătrâneţe (Carrie Fischer apare pentru ultima dată în saga „Star Wars“), iar salvarea ei implică şi salvarea unei imagini vechi, iconice, căreia i se adaugă un crez şi o misiune. Soluţiile, o bună parte din ele, sunt puse în practică de eroi obişnuiţi să acţioneze pe cont propriu, dar în spiritul ordinului Jedi – reinstaurarea păcii şi a speranţei. Un exemplu este rebelul Poe (Oscar Isaac), cu rol esenţial în dinamica poveştii, ajutată mult şi de Finn (John Boyega) sau Rey. Una dintre ambiţiile filmului „Star Wars: Ultimii Jedi“ este să nu transforme o tradiţie în nostalgie, ci să o ducă mai departe şi să-i dea voci noi, proaspete. Să construiască noul, folosindu-se de vechi.

La polul opus, peste lumea răsturnată şi obscură a intenţiilor bune, stăpâneşte Liderul Suprem, terifiantul Snoke. „Nu eşti un Vader, eşti un copil cu o mască“ îi spune Snoke lui Kylo Ren, strângând şi mai tare şurubul frustrărilor fostului ucenic Jedi. Strategia de descurajare şi hiper încrederea în sine, în forţa pe care răul o poate avea, îl vor aduce într-o situaţie neaşteptată. Situaţiile neaşteptate sunt o altă miză a filmului „Star Wars: Ultimii Jedi“, spectatorul are parte de ele din plin, iar generalul Hux (Domhnall Gleeson), „unealta“ directă a lui Snoke, nu face nici el excepţie de la ele. Aproape fiecare erou este pus într-o astfel de situaţie, fără a se crea o aglomeraţie deranjantă de tensiuni.

De la aducerea lui Benicio del Toro în scenă, într-un rol gândit iniţial pentru Joaquin Phoenix, până la interpretările lui Adam Driver, Carrie Fischer, Oscar Isaac sau Domhnall Gleeson, noul „Star Wars: Ultimii Jedi“, regizat de Rian Johnsons, oferă o doză bună de entertainment atât fanilor, cât şi celor mai puţin familiarizaţi cu universul Star Wars.

Notă film:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *