Festivaluri, Noutăți

Les films de Cannes à Bucarest: highlight-urile ediției a opta

Festivalul Les films de Cannes à Bucarest are loc între 13 și 22 octombrie, la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie.

Regizorul Cristian Mungiu, organizatorul Festivalului, a prezentat punctele principale din programul ediției a opta, cu ocazia unei întâlniri speciale cu presa, care a avut loc la Cinema Muzeul Țăranului Român, marți, 3 octombrie.

Pentru că anul acesta se împlinesc 10 ani de la primul și singurul Palme D’Or câștigat de un lungmetraj românesc, afișul Festivalului este inspirat de filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile“. Filmul va fi proiectat la București într-o copie nouă, în prezența echipei, și va face parte din deschiderea Festivalului. „E puțin cam greu să vorbesc despre asta, găsesc că e un pic stânjenitor că aniversăm acest Palme d’Or primit pentru un film al meu, dar în același timp este singurul Palme d’Or de lungmetraj românesc și nu doar că îl aniversăm, dar am făcut un efort și anul acesta am decis să facem afișul ca să amintească de această aniversare“, a declarat Cristian Mungiu.

Parteneriatul cu One Minute Film Festival continuă și în 2017. În fiecare seară, în cele 10 minute dinaintea proiecției, până vin ultimii spectatori, va fi „un fel de warm up“ pentru filmul care urmează. Tot pentru a înveseli publicul, vor fi prezentate și cele mai bune virale din ultimii ani. „Viralele vor fi prezentate sub denumirea <<Și ei sunt ai noștri>>, sunt tot felul de prieteni cunoscuți și necunoscuți de-ai noștri, pentru că și asta e o formă de film“, a explicat Cristian Mungiu.

Exemplu de viral <<Și ei sunt ai noștri>>

Regizorii Bélla Thar și Laurent Cantet sunt printre invitații speciali ai ediției. „Bella Thar va fi prezent în România pentru un master-clas sau o discuție mai lungă (…), ocazie cu care vor fi prezentate câteva dintre filmele lui. E singura ocazie când le putem vedea în versiunea originală, inclusiv <<Satantango>>, filmul lui de 7 ore și jumătate, care va rula într-o singură zi, la Cinemateca Eforie, de la prânz până seara“, a spus Cristian Mungiu. A doua retrospectivă îi este dedicată lui Laurent Cantet, câștigător de Palme D ‘or în 2008, pentru „Entre les murs“.

Dacă anii trecuți master-clas-urile aveau loc la UNATC, anul acesta vor fi mai accesibile și publicului larg și se vor muta în sălile de cinema. Vor fi programate în funcție de filmul cel mai important pentru care vin realizatorii lor și nu implică nici un cost suplimentar. Spectatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea să vizioneze producțiile principale despre care se va discuta în timpul master-clas-urilor  (între 2 și 4 filme), pentru a fi familiarizați cu conținutul lor.

Managing Talents, un alt punct important din programul Festivalului, oferă actorilor români șansa să primească roluri într-un film străin. „Ideea a avut un succes destul de mare anul trecut și am decis să continuăm și anul acesta într-un mod mai practic și mai lucrativ. În acest an vor veni agenți de casting europeni, genul de persoane decizionale și care pot oferi roluri în filme internaționale/europene unor actori care nu vorbesc în mod nativ limba respectivă“, a precizat Cristian Mungiu. Mai multe detalii legate de participare, găsiți pe pagina Festivalului. Unul dintre agenții de casting este Richard Cook, cel care l-a propulsat pe Vlad Ivanov într-o carieră internațională.

Secțiunea Les films pour Cannes à Bucarest nu este foarte deschisă publicului și presupune un fel de prezentare pentru festivalieri și oameni din industrie, din Europa, a filmelor românești care se pregătesc pentru anul viitor. Secțiunea de film românesc include filme românești prezentate în avanpremieră, aproximativ 7, care urmează să apară pe ecrane toamna asta, premiate în festivaluri, începând cu luna iulie, august, și altele care au avut premiera în festivaluri, dar nu au avut premiera pe ecran.

O altă noutate a Festivalului este retrospectiva pe anumite țări care sunt interesante în peisajul cinematografic în acest moment. „Începem anul acesta cu China, pentru că anul ăsta a fost prima mea vizită în China, în juriul de la Shanghai, un teritoriu foarte straniu, foarte special, foarte diferit și cinematografic, dar și ca loc – ai nevoie de timp ca să înțelegi, să te obișnuiești. Aici am cunoscut-o pe Maggie Lee, directoarea de la Variety Asia și ea va veni să prezinte filmele din China“, a detaliat Cristian Mungiu. Filmele din program sunt producții recente, prezente la Festivalurile de la Cannes, Berlin, Veneția etc. Tot din China vine și Peng Sun, unul dintre puținii producători privați care a încercat și a reușit să facă un implant de autori europeni în cinematografia chineză, care l-a convins pe Bille August, dublu câștigător de Palme d’Or, să facă primul lui film în China acum doi ani.

„Coloana vertebrală“ a Festivalului Les films de Cannes à Bucarest sunt titlurile care au luat marile premii la Cannes (Palme d’Or, Grand Prix, Premiul pentru regie, Premiul pentru scenariu și actori, Premiul special al juriului): „The Square“ (r. Ruben Östlund), „120 BPM“ (r. Robin Campillo), „The Beguiled“ (r. Sofia Coppola), „You Were Never Really Here“ (r. Lynne Ramsay), „Loveless“ (r. Andrey Zvyagintsev). Ziua de aur, o altă secțiune din program inițiată acum câteva ediții, aduce în aceeași zi, unul după altul, filmele care au câștigat premii de aur în 2017, și anume: „The Square“ (Palme d’Or 2017, Cannes 2017), „On Body and Soul“ (r. Ildikó Enyedi, Ursul de Aur, Berlin 2017), „The Shape of Water“ (r. Guillermo del Toro, Leul de Aur, Veneția 2017), „Mrs. Fang“ (r. Bing Wang, Leopardul de Aur, Locarno 2017). Ultimul lungmetraj face parte, de asemenea, și din retrospectiva chineză.

În primul weekend al Festivalului se va mai organiza un Workshop dedicat profesioniștilor și oamenilor din industria filmului, despre posibilitățile de co-producție ale României cu țări din lume – China, Canada, Belgia. Partenerul principal al Festivalului este Independența Film, Festivalul ajunge în 7 orașe din țară, astfel că nu doar bucureștenii vor putea vedea filmele de la Cannes, ci și publicul din Timișoara, Arad, Cluj, Brașov, Iași, Suceava și Sibiu.

Foto deschidere: secvență din „You Were Never Really Here“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *