Festivaluri, Noutăți

Joaquin Phoenix: „Când joc într-un film, mă gândesc că e cel mai greu film în care am jucat vreodată“

Alături de Ethan Hawke şi John C. Reilly, Joaquin Phoenix este unul dintre actorii prezenţi la prima ediţie a Festivalului filmului american independent din Bucureşti. Evenimentul se desfăşoară între 15 şi 21 septembrie, iar proiecţiile au loc la Cinema Pro şi Cinemateca Eforie.

Aflat în România, cu ocazia filmărilor pentru western-ul „The Sisters Brothers“, Joaquin Phoenix a fost invitat aseară la Cinema Pro, înainte de proiecţia filmului „Her“ (unde joacă rolul principal), pentru a răspunde la o serie de întrebări adresate de public. Întâlnirea a fost moderată de Irina Margareta Nistor şi Cristian Mungiu, organizatorul Festivalului.

Întrebat cât de dificil a fost să-l interpreteze pe Johnny Cash din „Walk The Line“, (r. James Mangold, 2005), actorul a răspuns: „Sincer, pentru mine fiecare film este dificil. Adică, de fiecare dată când joc un rol nou e ca şi când aş juca pentru prima dată. Chiar dacă citeşti scenariul, asta nu îţi oferă prea multe avantaje, nu eşti familiarizat cu prea multe detalii, cu locul filmării sau cu muzica… Te simţi un pic intimidat. O replică banală, cum ar fi <<Bună dimineaţa!>>, te poate frământa. Te întrebi cum o să spui acel <<Bună dimineaţa!>>. Deci se duce mereu o luptă în mine. Sigur că pentru <<Walk The Line>> a fost dificil, a fost o provocare să cânt la chitară sau cu vocea, însă în mod cert, din punctul meu de vedere, atunci când joc într-un film, mă gândesc că e cel mai greu film în care am jucat vreodată“.

Referitor la filmele pe care îi place să le revadă, Joaquin Phoenix a amintit comedia „Step Brothers“/ „Fraţi vitregi“ (r. Adam McKay, 2008), cu John C. Reilly, la care a recunoscut că s-a uitat de mai multe ori. O altă întrebare a avut ca subiect viziunea actorului asupra viitorului cinematografului şi a cinematografiei, plecând de la opinia lui Hitchcock, care spunea că undeva prin anii 3000 spectatorul nu se va mai identifica cu personajul dintr-un film, ci va fi personajul însuşi, în sensul că va putea alege ce rol să joace.

„Nu am nici o idee cum va arăta“, a răspuns actorul. Şi a completat: „Tranziţii în cinema s-au mai făcut, lucrurile deja se schimbă, s-a trecut de la filmul mut la filmul vorbit, însă poveştile şi emoţiile oamenilor vor fi aceleaşi“. Legat de acelaşi subiect, Cristian Mungiu a declarat că în viitor „cinematograful va fi ca opera, o chestie de nişă, de vreme ce oamenii aleg să downloadeze filme de pe Netflix şi să le urmărească de acasă“.

Joaquin Phoenix este cunoscut şi ca activist în lupta pentru salvarea mediului înconjurător, inclusiv a animalelor, temă atinsă şi în timpul întâlnirii de-aseară, de la Cinema Pro. Ce te face fericit?, a fost o altă întrebare din sală. Actorul a considerat întrebarea ca fiind mult prea personală şi a evitat să dea un răspuns, dar a mărturisit că l-a făcut fericit faptul că a cunoscut în România oameni minunaţi care l-au ajutat să salveze un câine rănit, de pe marginea unui drum, într-o localitate din împrejurimile Bucureştiului.

Foto deschidere: Irina Margareta Nistor, Joaquin Phoenix şi Cristian Mungiu

Întâlnirile dintre public şi Ethan Hawke, invitatul special al primei ediţii a Festivalului filmului american independent, vor avea loc în zilele:
– marţi, 19 septembrie, la Cinema Pro, orele 21.oo („Born to be Blue“, r. Robert Budreau, 2015)
– miercuri, 20 septembrie, la Cinema Pro, orele 19.15 („Boyhood“, r. Richard Linklater, 2014)
– joi, 21 septembrie, la Cinema Pro, orele 19.00 („Before the Devil Knows You’re Dead“, r. Sidney Lumet, 2007).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *