Animaţie, Festivaluri

Anim’est 2017: 5 lungmetraje de neratat

Cele mai noi animaţii vin la Anim’est între 29 septembrie şi 8 octombrie. Iată o listă cu top 5 recomandări:

„Ethel & Ernest“ (Marea Britanie, 2016, r. Roger Mainwood)
Realizat după romanul grafic semnat Raymond Briggs, câștigător al premiului „Best Illustrated Book of the Year“ la British Book Awards (1999), „Ethel & Ernest“ spune povestea părinţilor lui Briggs, autorul cărţii. Emoţionant şi cu un gust dulce-amărui, filmul începe cu întâlnirea dintre Ethel şi Ernest, din 1928, şi continuă până în 1971, surprinzând momentele-cheie ale sec. XX: Marea Depresiune, al Doilea Război Mondial, euforia generată de Ziua Victoriei în Europa („V-E Day“, 8 mai 1945), portretul generaţiei postbelice, nebunia anilor ’60. „Ethel & Ernest“ a avut premiera în Londra, pe 15 octombrie 2016.


„A Silent Voice“ (Japonia, 2016, r. Naoko Yamada)
Selectat și în competiția de lungmetraj a Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy, „A Silent Voice“ este o adaptare după manga-ul (BD japonez) cu acelaşi titlu. A avut premiera în Japonia pe 17 septembrie 2016 şi în perioada februarie-iunie 2017 în alte ţări din lume. Animaţia narează întâmplările prin care trece un adolescent umilit de colegii lui, după ce şi el, la rândul lui, umileşte o fată până în punctul în care aceasta se izolează. Câţiva ani mai târziu, tânărul respectiv încearcă să găsească o cale de a repara greşelile din trecut.


„Louise by the Shore“ (Franța, 2016, r. Jean-François Laguionie)
Jordan Mintzer de la The Hollywood Reporter a comparat „Louise en hiver“ cu Ţestoasa roşie, cu diferenţa că personajul Louise este mai sumbru şi mai profund, probabil pentru că Louise este şi mai în vârstă decât bărbatul la început de drum din animaţia lui Michael Dudok de Wit. Louise rămâne singură într-un orăşel balnear, la sfârşit de sezon. În loc să plece de-aici, preferă să rămână, în ciuda vremii potrivnice, luând hotărârea ei ca pe un pariu. Va îmblânzi atât natura, cât şi singurătatea. „Louise en hiver“ a făcut parte din selecția oficială la Annecy (când a avut şi premiera) și a câștigat Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Ottawa.


„Windows Horses“ (Canada, 2016, r. Ann Marie Fleming)
„Windows Horses“ este un film despre dragoste: dragostea pentru familie, pentru poezie, istorie şi cultură. „Windows Horses“ mai este un film despre identitate şi imaginaţie: o tânără poetă canadiană, cu părinţi de origine chineză, călătoreşte în Iran pentru a participa la un festival de poezie. Animaţia a avut un bogat parcurs festivalier şi a câştigat 9 premii importante. În timp ce firul narativ este prezentat într-un anumit stil, poemele şi istoriile sunt realizate de ilustratori diferiţi, tocmai pentru a accentua şi a mixa diferenţele dintre culturi, filozofii, contexte temporale şi modurile artistice de exprimare.


„Have a Nice Day“ (China, 2017, r. Liu Jian)
Nominalizat la Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin anul acesta, „Have a Nice Day“ este o poveste despre destin şi despre ce îşi doresc oamenii, conform declaraţiilor producătorului Yang Cheng. În film este vorba despre un oraș din sudul Chinei și o geantă cu un milion de yuani care atrag mai mulți oameni din medii diferite, din diverse motive personale, într-un conflict sângeros. Yang Cheng a mai spus, pentru BBC, că industria filmelor din China ar trebuie să fie mândră de acest lungmetraj şi că animaţia nu are nimic de-a face cu politica (guvernul chinez a făcut presiuni ca filmul să nu fie proiectat la Annecy).  

LG Days cu reduceri de până la 100 € la telefoane. Oferte speciale de la Orange.

Foto deschidere: captură din „Have a Nice Day“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *