Interviuri, Noutăți

Massimiliano Nardulli, selecţioner de filme: despre Divan Film Festival with love

Cea de-a opta ediție a Divan Film Festival vine cu un număr record de 15 de filme proiectate în premieră și 20 de scurtmetraje diferite ca stil, care cartografiează profund regiunea balcanică.

Massimiliano Nardulli s-a ocupat de selectarea scurtmetrajelor şi ne-a povestit mai multe, într-un mini interviu, despre munca lui de selecţioner pentru Divan Film Festival, includerea unei animaţii în program şi imaginarea unui scenariu cu un ingredient în rol principal.

Dinfilme.ro: Ai fost selecţioner de film la multe festivaluri. Ce a adus nou ca provocare, pentru tine, Divan Film Festival?
Massimiliano Nardulli: Fiind un festival care are ca temă producţiile din Balcani, m-a determinat să mă documentez ce se întâmplă, din punct de vedere cinematografic, în ţările din această zonă. A fost un detaliu important şi suficient de provocator pentru mine. Dacă majoritatea festivalurilor devin un fel de supermarket de filme, cu selecţii de titluri din toată lumea, noi ne-am concentrat pe această zonă şi am încercat să arătăm specificul unei regiuni pe care o iubim.

Spui într-un interviu că-ţi plac foarte mult scurtmetrajele. Care sunt argumentele tale? Ce crezi că are în plus un scurtmetraj faţă de un lungmetraj?
Nu e ca şi când aş fi declarat război lungmetrajelor… Ceea ce scurtmetrajele aduc nou în meniu, din punctul meu de vedere, este posibilitatea incredibilă de a schimba 4-5-6 universuri diferite şi moduri de a spune o poveste într-o singură proiecţie. Secretul unui chef bun este să combine cu gust şi creativitate toate aromele. Dacă mixul funcţionează, poate fi cu atât mai mult o călătorie în mintea spectatorului.

Dacă majoritatea festivalurilor devin un fel de supermarket de filme, cu selecţii de titluri din toată lumea, noi ne-am concentrat pe această zonă şi am încercat să arătăm specificul unei regiuni pe care o iubim.

Printre selecţiile tale pentru Divan Film Festival se află şi scurtmetrajul de animaţie „Round Trip Mary“. Cum l-ai ales, ce te-a atras la el?
„Round Trip Mary“ a avut prima proiecţie în România anul trecut, la Festivalul Timishort, unde am fost selecţioner, iar după aceea la Anim’est. Am decis să îl includ şi în programul ediţiei a 8-a a Divan Film Festival pentru că e o animaţie minunată din Macedonia, care recreează universul Manaki Brothers, pionierii cinematografiei din Balcani. În plus, se potriveşte perfect cu Divan.

Unde pot fi văzute scurtmetrajele în altă parte decât la festivaluri?
Asta e o problemă a scurtmetrajelor… Din punctul meu de vedere nu e un motiv de îngrijorare pentru că, practic, primesc spre vizionare cam 365 pe an… Dar da, nu e chiar atât de uşor să ai acces la ele. Există câteva site-uri unde le poţi vedea, canale TV în anumite ţări, pe VOD, YouTube, Vimeo etc… însă, sincer să fiu, nu sunt un fan al digitalului. Cred că, la fel ca în cazul lungmetrajelor, cel mai bun mod de a le vedea este să mergi la cinema şi să te bucuri de ele (sau să le urăşti) alături de alţi oameni.

Dacă ar fi să faci un scurtmentraj despre un ingredient folosit în mâncare, să spunem mâncarea ta preferată, ce ingredient ai alege şi ce muzică ai folosi ca soundtrack?
Depinde de zi şi de starea în care sunt… Să spunem că, dacă ar fi să-l fac azi, aş folosi curry şi, bineînţeles, ca soundtrack aş alege o muzică de relaxare indiană. Aş plasa povestea într-un deşert cu nisip din curry şi cu turnuleţe din scorţişoară… Închid ochii şi îmi imaginez deja mirosul.

Divan Film Festival are loc între 18 şi 20 august în Craiova (Centrul Vechi), iar între 21 şi 26 august în Portul Cultural Cetate. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Festivalului. În timpul desfășurării evenimentului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.

Foto: Mihai Marius Apopei – Facebook Massimiliano Nardulli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *