Animaţie, Festivaluri

Anim’est 2017: „Loving Vincent“ deschide cea de-a 12-a ediţie

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, ediţia a 12-a, are loc între 29 septembrie și 8 octombrie, la București, iar anul acest vine cu o temă specială: The Comics Edition.

Prin tema aleasă, Anim’est 2017 celebrează benzile desenate, una dintre sursele constante de inspiraţie pentru filmul de animaţie. Invitatul special al Festivalului, cel care a semnat şi posterul ediţiei de anul acesta, este Dave Cooper, artist creator de benzi desenate.

Anim’est 2017Dave Cooper, de origine canadiană, a început să lucreze ca ilustrator în anii ’90, când a creat benzi desenate underground pentru Fantagraphics, o avangardistă editură americană independentă. A  devenit apoi cunoscut datorită picturilor sale în ulei, populate de personaje feminine bizare, care sfidează convențiile, și pentru contribuțiile sale în animație („Futurama“, premiat cu Emmy, „Pig Goats Banana Cricket“, difuzat de Nickelodeon).

Dave Cooper va face parte din juriul competițiilor de scurtmetraj internațional și film studențesc și va aduce la București o expoziție a lucrărilor sale, cât şi cea mai recentă carte a sa, „Ripple“.

Scurtmetrajul „The Absence of Eddy Table“ (2016), regizat de Rune Spaans şi realizat după BD-urile lui, va putea fi văzut în cadrul secţiunii Creepy Animation Night.

Alte lungmetrajate realizate după benzi desenate, care vor fi proiectate la Anim ‘est 2017 sunt: „Persepolis“, un hit al deceniului trecut, premiat la Cannes, câştigător a două Premii César și nominalizat la Premiile Oscar şi BAFTA; „Tintin et le temple du soleil“ / „Tintin and the Temple of the Sun“, varianta din 1969, recondiționată, urmărind aventurile îndrăgitului personaj de benzi desenate realizate de artistul belgian Georges Rémi, sub pseudonimul Hergé; „Chico & Rita“, nominalizat la Oscar și desemnat cel mai bun film de animație de către Academia Europeană de Film în 2011.

Filmul-vedetă al acestei ediţii, care deschide şi Festivalul, rămâne însă „Loving Vincent“. „O animaţie uluitoare, care face dreptate nu doar artei lui Van Gogh, ci şi artei filmelor“, scrie Pete Hammond, de la Deadline, despre el. Coproducția britano-polonă, regizată de Dorota Kobiela și Hugh Welchman, se inspiră din viața și moartea stranie a pictorului olandez şi a obţinut, printre alte premii, Premiul Publicului la Festivalul de la Annecy (2017).

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Loving Vincent“ aduce pe ecran universul vizual al artistului, lucrări devenite icon-uri ale artei moderne. Inițial, s-au realizat filmări reale, cu actori, apoi fiecare din cele 62.450 de cadre a fost pictat manual în ulei. Ulterior, animația a fost creată în rotoscopie, produsul final fiind o îmbinare între filmări live-action și pictură. S-a pictat în studiouri din Polonia şi Grecia, unde au venit 125 de pictori din lumea întreagă, şi s-a filmat în studiourile din Londra şi Wroclaw. Munca totală a durat 1 an.  Cu un astfel de efort creativ și o asemenea desfășurare de forțe, „Loving Vincent“ îşi justifică titulatura de cel mai așteptat film de animație al acestui deceniu.

Proiecţiile vor avea loc la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat Halele Carol și Apollo111. Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul www.eventbook.ro și vor fi disponibile, de asemenea, în Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco pe toată perioada festivalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *