Noutăți

Regizorul Claudiu Mitcu trage un semnal de alarmă prin documentarul pe care îl pregăteşte

Claudiu Mitcu, regizorul documentarelor „Australia“ (2009), „Circul vesel“ (2010), „Noi doi“ (2011), „Maria“ (2013), şi „Rețeaua“ (2015), pregăteşte un nou proiect despre un subiect fierbinte: iminenţa unui cutremur cu efecte devastatoare în  special în Bucureşti.

Documentarul regizat de Claudiu Mitcu şi realizat în colaborare cu Ilinca Micu şi Ileana Bîrsan se află în prezent în etapa de preproducţie. Împreună cu Ileana Bîrsan, Claudiu Mitcu a coregizat şi documentarul „Procesul“ (2017), care a avut premiera mondială la TIFF, luna trecută.

Scopurile acestui documentar, despre iminenţa unui cutremur cu efecte devastatoare în special în Bucureşti, sunt două: conştientizarea pericolului real al dezastrului şi investigarea demersurilor autorităților responsabile pentru expertizarea clădirilor cu risc seismic, pentru prevenirea unei catastrofe de proporții, pentru reducerea numărului victimelor  și, mai ales, pentru o eficientă intervenție a instituțiilor implicate în situații de urgență.

În acest moment, în capitală există 356 de clădiri cu risc seismic clasa întâi (imobilele cu bulină roşie, din care 179 prezintă pericol public – vezi aici lista), 307 clasa II şi 1591 încadrate în categorii de urgență, dar nu și într-o clasă de risc seismic corespunzătoare. În ultimii 10 ani, au fost consolidate doar 42 de cladiri din clasa I de risc seismic.

În 2011, Vlad Ursulean (casajurnalistului.ro) a realizat un reportaj video despre un subiect asemănător, un film despre „sensul vieții când aștepți să fii îngropat sub dărâmături“. „După 20 de ani, Bucureştiul a pornit iar dezvoltarea ameţitoare. Facem poduri, pasaje, bulevarde largi şi cartiere de sticlă. În timpul ăsta, 6500 de oameni aşteaptă să moară la cutremur în cele mai frumoase clădiri ale Capitalei“, îşi descrie jurnalistul mini-documentarul.

„Fukushima: A Nuclear Story“ (2015) este un alt film documentar de impact pe tema cutremurelor. Seismul cu magnitudinea 9,0 MW de pe 11 martie 2011, cu epicentrul în Tōhoku (Oceanul Pacific), a provocat valuri de tsunami înalte de zece metri.

Filmările şi documentarea pentru „Fukushima: A Nuclear Story“ au avut loc timp de 4 ani, de pe 11 martie 2011 până în martie 2015, şi arată ce s-a întâmplat cu adevărat în centrala nucleară de la Fukushima în urma cutremurului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *