„Planeta maimuţelor: Războiul“: lupta dintre oameni şi primate, dusă la un alt nivel

„Planeta Maimuţelor: Războiul“ intră în cinematografe pe 14 iulie şi se anunţă un film ambiţios, cu o miză puternică. Dualitatea dintre instinctele animale şi cele umane este pusă sub lupă, în contextul unei lupte pentru supravieţuirea speciei.

Începuturile. Cu 15 ani în urmă, un experiment ştiinţific eşuat a avut două consecinţe majore: venirea pe lume a unei specii de maimuţe inteligente şi răspândirea unui virus cu efect fatal asupra rasei umane. Virusul Simian aproape că a şters oamenii de pe faţa pământului. Pădurile nordice din San Francisco adăposteau noua specie de primate şi totul părea prosper pentru ele până în clipa în care au fost descoperite de un grup restrâns de supravieţuitori. Încercarea de a convieţui alături de ele este spulberată însă de răzbunătoarea Koba, care nu s-a vindecat încă de faptul că a fost capturată în trecut. Perspectiva restabilirii liniştii pare din ce în ce mai întunecată. Coloniştii decid să trimită semnale de ajutor, iar mesajul lor ajunge, într-un final, la Baza Comună Lewis-McChord, unde se adăpostesc puţinii supravieţuitori ai bolii Simian, soldaţi ai Serviciilor Militare Armate din S.U.A. Doi ani este căutat Caesar, liderul maimuţelor, fără nici un rezultat. Dorinţa de a distruge primatele se transformă într-o miză de război.

„Planeta Maimuţelor“, capitolul III. În filmul „Planeta Maimuţelor: Războiul“, simianii sunt eliberaţi, evoluând rapid într-o lume scindată de lupta de dominare dintre maimuţe şi oameni. Nu există cale de împăcare, învingătorul ia totul sau nimic. Soarta umanităţii este în joc, la fel şi soarta primatelor – publicul va asista la o călătorie emoţionantă alături de Caesar, în căutarea unui adăpost nou şi sigur. Onoarea, credinţa în familie şi sentimentul dulce al răzbunării alimentează deciziile liderului care se zbate între porniri diferite. Mai este el, în aceste condiţii, un model pentru restul maimuţelor? Odată ce empatia şi compasiunea au fost şterse din lumea şi din inima sa, Caesar nu trebuie să uite rolul pe care îl are: asigurarea unui viitor mai bun pentru maimuţele izgonite şi hăituite de oameni. Filmul „Planeta Maimuţelor: Războiul“ este o poveste de strategie militară, dar şi de reconfigurare sau analizare a unor emoţii profunde.

Trailer „Planeta Maimuţelor: Războiul“ (2017)

Personajele şi actorii. Caesar este interpretat de Andy Serkis, Maurice (sfătuitorul lui Caesar) de Karin Konoval, Terry Notary este Rocket, mâna dreaptă a lui Caesar, Judy Greer, Cornelia, soția lui Caesar, iar Toby Kebbel, Koba. Dintre noile personaje, numele lui Woody Harrelson în distribuţie atrage atenţia. Îi dă viaţă Colonelului, soldatul fără scrupule, adept al unei înfruntări apocaliptice. Bad Ape, cimpanzeul singuratic şi jovial, are vocea lui Steve Zahn, Nova, „virusul uman“, copilul care va face legătura între oameni şi maimuţe, este jucat de Amiah Miller, Winter, gorila anxioasă, de Aleks Paunovic, iar Rex, primata renegată, „măgarul“ Colonelului, de Ty Olsson.

Ambiţia lui Matt Reeves. Regizorul Matt Reeves şi-a dorit să ducă „Planeta Maimuţelor“ la un nou nivel, atât vizual, cât şi ca poveste. Spectacolul războiului este exploatat la maximum, iar teritoriul psihologic hiperbolizat. Lupta lăuntrică pe care o duce Caesar, străduindu-se să nu renunţe la instinctele umane, surprinde cel mai bine intenţia lui Reeves. De-a lungul realizării proiectului, şi-a dat seama că traiectoria maimuţelor reflectă miturile arhetipale ale umanităţii. „Cea mai interesantă parte din filmul <<Planeta Maimuţelor: Războiul>>  este reprezentată de dilemele spirituale ale lui Caesar, care deschide noi perspective pentru a privi o luptă binecunoscută de noi toți: războiul dintre inteligență, empatie și instinct, și felul în care aceste elemente definesc umanitatea lăuntrică. În același timp, această călătorie este una tenebroasă, desăvârșită de spiritualitatea prezentă“, detaliază Matt Reeves.

Din culisele filmului „Planeta Maimuţelor: Războiul“ (2017)