Festivaluri, Noutăți

Filmul „Jina“, proiectat în prezenţa regizorului

Regizorul Dumitru Budrala va fi prezent la proiecţia filmului său, „Jina“, care are loc sâmbătă, 29 iulie, de la orele 22.00, în aer liber, cu ocazia Festivalului „Sus, pe muntele din Jina“.

Festivalul „Sus, pe muntele Jina“ este unul dintre cele mai vechi festivaluri din Mărginimea Sibiului. Scopul lui este stabilirea unei continuităţi a tradiţiilor şi obiceiurilor locale, a cântecelor, jocurilor şi a modului de viaţă dus de oamenii de la munte.

Dumitru Budrala, regizor şi director fondator Astra Film Sibiu, descrie filmul „Jina“ ca pe o cronică a satului din Mărginime, un tablou viu al vieţii de la munte, inspirat de tradiţiile şi regulile ei. Legenda, muzica, imaginile, detaliile de etimologie, geografia, istoria personală şi colectivă sunt ingredientele care dau gust şi savoare proiecţiei.

Cunoscut şi ca „satul celor şapte coline“, Jina este poziţionat istoric pe graniţa militară a Transilvaniei. Cele şapte coline sunt filmate de sus, pentru a oferi o perspectivă amplă a spaţiului, dar şi pentru a surprinde păşunile alpine ale străbunei Europe. Camera urmăreşte apoi istoria locului spusă de săteni, mulţi dintre ei martori ai momentelor importante din trecut.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Dumitru Budrala a fost motivat să realizeze filmul „Jina“ de fascinaţia pe care o are pentru realismul magic al existenţei de păstor, pentru povestea vie „cântată“ de munţi, râuri, fluierele ciobanilor şi tălăngile oilor. Dumitru Budrala a mai regizat „Blestemul ariciului“, „Drumul regelui – Transalpina“ şi „La drum“, selecționate în festivaluri din Europa, America de Nord și de Sud, Asia și Africa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *