Filme

„Mumia“: 7 lucruri despre filmul cu Tom Cruise în rol principal

Tom Cruise conduce distribuția noii versiuni cinematografice a legendei care a fascinat culturi din toată lumea, încă din zorii civilizației.

Frankenstein, creatura din Laguna neagră, omul invizibil, omul-lup şi mumia sunt câţiva dintre monştrii creaţi de Universal Pictures. Sean Daniel a fost fascinat de acest subiect încă din copilărie. A produs „Mumia I“ (1999) şi „Mumia II“ (2001) şi, acum 4 ani, a propus celor de la Universal să reinventeze ideea de anti-erou pentru o nouă generație de public.

Regizorul Alex Kurtzman a declarat: „Ceea ce încercăm să creăm aici este textura și un ton înrădăcinat în clasicul film horror de la Universal, având în același timp un picior înfipt în epoca modernă. Acest lucru servește ca un indiciu pentru filmele clasice în timp ce aduce acești monștri la viață într-o întreagă nouă eră pentru o audieță globală“.

Mumificată de vie, prinţesa antică Ahmanet (Sofia Boutella) se reîntoarce la viaţă şi aduce cu ea răul acumulat timp de milenii. Nick Morton (Tom Cruise) este autorul revenirii sale pe pământ, iar Ahmanet îl va privi drept alesul ei, întruparea lui Set, zeul morţii. Russell Crowe îl interpretează pe Dr. Henry Jekyll, un personaj versatil şi malefic, iar Annabelle Wallis, pe Jenny Halsey, specialista în decriptarea hieroglifelor şi pasionată de egiptologie. Filmul „Mumia“ intră în cinematografele de la noi azi, 9 iunie. Iată, mai jos, o serie de amănunte din culisele producţiei:

1. Acţiunea se desfăşoară pe 50 de platouri de filmare.
Una dintre ambiţiile regizorului Alex Kurtzman a fost ca filmul „Mumia“ să păstreze legătura cu lumea reală. S-au construit 50 de platouri de filmare în Europa și Africa, din Anglia până în Namibia și Franța, și jumătate dintre ele au fost realizate în studiourile istorice Shepperton, de la periferia Londrei. Echipa care a făcut posibilă existenţa platourilor a numărat peste două sute de persoane.

2. Prodigium este locul experimentelor lui Dr. Henry Jekyll.
Prodigium este o organizaţie secretă condusă de Dr. Jekyll şi locul în care cercetătorul apără lumea de monştri, dar şi monştrii de lume. Senzaţia de înfiorător a fost miza pe care a mizat echipa filmului. Cum a fost redată ea? Platoul ales este o pivniță aflată în demisolul Muzeului Național de Istorie din Londra, pe două niveluri, de 15.000 de metri pătrați. Decorul ruginit din subteran, lumina clar obscură şi atmosfera de laborator dotat cu instrumentele necesare experimentelor conturează un spaţiu de groază. Pe acest platou are loc şi una dintre cele mai intense scene de luptă, dintre Henry Jekyll şi Nick Morton.

3. Peste 60 de pictori au contribuit la realizarea Camerei Cruciaţilor.
Camera Cruciaţilor, catacombe cu mormintele cavalerilor, este unul dintre cele mai mari platouri construite la Shepperton. Coordonatorul echipei de pictori Gary Crosby spune că a avut nevoie de peste 60 de pictori pentru a finaliza platoul Camerei Cruciaților.

4. Cascadoriile la gravitaţie zero: premieră în experienţa lui Annabelle Wallis
Cascadoriile din avion au loc în Bordeaux, Franța, şi au reprezentat pentru Annabelle Wallis o premieră în cariera ei. S-a antrenat luni la rând pentru a avea un trup cât mai suplu, ca al unui dansator. În acelaşi avion se află şi Tom Cruise, un obişnuit al cascadoriilor. S-au tras 64 de cadre pentru acest episod, timp de două zile. Mulţi nu au rezistat şi au vomitat din cauza mişcărilor rapide. Excepţie au făcut Tom Cruise şi Annabelle Wallis, care s-au declarat mândri de ce a ieşit.

5. Namibia a avut un rol dublu: a „portretizat“ Egiptul antic şi Irakul de azi
În Namibia, regizorii au replicat un atac cu dronă asupra unui sat irakian și au creat flash-back-uri egiptene. Principalul platou de filmare a reprezentat, însă, satul din Irak, așezat pe muntele Rossing. Peisajele din Namibia sunt de neegalat în lume, iar echipa de filmare a fost întâmpinată cu brațele deschise de Comisia de Film din zonă și de comunitatea locală.

6. Pregătirile pentru machiaj au început cu 5 luni înainte.
Principala provocare a fost cosmetizarea lui Ahmanet. Lizzie Georgiu, designer de machiaj şi coafură, şi echipa ei au vrut să-i dea lui Ahmanet un aspect modern, detaliu care le-a permis să se joace cu stilurile de coafură. În privinţa lui Jenny, însă, au rămas la o înfăţişare cât mai reală, apropiată de imaginea egiptologului mereu pe fugă. Modernitatea s-a păstrat şi în privinţa costumelor, costumiera Penny Rose alegând să stea departe de ţinutele stereotipice egiptene vechi.

7. Armata de „morţi vii“ a lui Ahmanet: mişcările au fost inspirate de trupurile atrofiate de boli
Pentru că nu există filme cu mumii fără o armată de strigoi care vin să recucerească lumea, după ce au fost şterşi prematur din istoria ei, în „Mumia“ există două tipuri de strigoi: cei care au fost îngropați acum sute de ani și aduși la viață de către Ahmanet și cei din viața modernă, care arată ca niște strigoi deshidratați, uciși de prințesă nu înainte de a-i goli de fluidele corporale. Aceştia din urmă sunt interpretaţi de actori și dansatori după ce au studiat atent mișcările trupurilor atrofiate de  boli, cu conexiunile dintre corp şi minte rupte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *