Animaţie, Filme pentru copii

Animaţia „Cars 3“/ „Maşini 3“: cu ce vine nou regizorul Brian Fee

Experienţa lui Fulger McQueen este pusă la încercare în noul film Disney Pixar, „Cars 3“/ „Maşini 3“. Actuala generaţie de piloţi este mai rapidă şi mai sigură pe ea.

Distribuit la noi de Forum Film România şi cu premiera pe 16 iunie, animaţia „Cars 3“/ „Maşini 3“ îl aruncă iar pe veteranul Fulger McQueen în mijlocul cursei, de data asta cu scopul de a le arăta piloţilor mai tineri că trecerea timpului nu este deloc un duşman când ai ceva de demonstrat.

Numele lui Fulger McQueen s-a dorit de la bun început un tribut adus în memoria lui Glenn McQueen, talentatul animator Pixar care a murit în 2002, dar şi actorului Steve McQueen, renumit pentru rolurile sale în filme cu maşini. „Cars“ marchează, de asemenea, şi revenirea regizorului John Lasseter după o pauză de 7 ani după „Toy Story 2“ . Primul „Cars“ a avut premiera în 2006, al doilea în 2011.

Partea a treia, însă, este regizată integral de Brian Fee şi reprezintă debutul lui regizoral. În „Cars 1“, Brian Fee a făcut parte din departamentul artistic. „Când l-am întâlnit prima dată pe Fulger McQueen, era un începător, dar și un supererou. Avea întreaga viață înainte. Deși s-a descurcat foarte bine de atunci, câștigând cinci cupe, e clar că nu mai e tânăr și în vogă“, spune regizorul.

Jeff GordonBrian Fee şi echipa filmului l-au consultat pe Jeff Gordon, campion NASCAR (prescurtarea de la National Association for Stock Car Auto Racing, o asociație care gestionează evenimente sportive de curse auto) cu scopul de a oferi autenticitate luptei pe care veteranul McQueen o duce pentru a reveni în cursă. „Ne-am documentat mult şi ne-am inspirat şi din alte sporturi, dar în special pe informaţiile oferite de piloţii NASCAR. (…). Am vorbit inclusiv cu un psiholog sportiv care ne-a explicat că cei mai mulți piloți nu știu să facă altceva și nici nu își imaginează că ar putea să facă altceva“, a declarat Brian Fee.

La rândul lui, Jeff Gordon a subliniat esenţialul din profilul unui pilot de curse, în funcţie de vârsta pe care o are: „Când sunt tineri, le place să conducă super repede și agresiv, în timp ce un șofer mai experimentat știe că nu trebuie să facă asta. Ei știu atât de bine ce înseamnă cursa, încât aleg să conducă altfel“.

Va reuşi Fulger McQueen să adopte o nouă tehnică sau o nouă strategie pentru a demonstra că încă mai e în forţă? Apelează la o tânără tehniciană, Cruz Ramirez, la zi cu tehnologia din domeniu şi determinată în motivarea piloţilor. Dar mentalitatea lui Fulger McQueen îi cam dă bătăi de cap. Chiar dacă au acelaşi scop, mijloacele lor par foarte diferite!

Revenirea pe podium devine o provocare şi singurul mod de a câştiga este, pentru Fulger McQueen, sfătuirea cu mentorul antrenorului lui, Doc. Indiferent de experienţa acumulată, îşi dă seama că încă mai e loc de învăţat. „Când vrei să transmiți publicului o idee, chiar trebuie să o simți“, completează spune Brian Fee, referindu-se la faptul că s-a inspirat din viaţa personală – Brian Fee este părinte, pentru a găsi emoția potrivită de transmis în film.

Într-o zi am petrecut câteva ore pictând pentru a le explica fiicelor mele câteva lucruri despre artă. Ceva s-a schimbat imediat. Am descoperit că experiența aceea a fost mult mai satisfăcătoare decât îmi imaginasem. Exact asta ne-am propus să transmitem în film, prin relația dintre Fulger McQueen ș Doc.

Prietenia dintre Doc şi Fulger McQueen trimite şi spre emoţia generată de primul „Cars“ (2006). Capitolul întâi şi-a câştigat simpatia în rândul fanilor francizei datorită legăturilor puternice dintre personaje, iar al doilea a mizat mai mult pe efectul poznaş, pe aventură şi adrenalină. Al treilea şi-a propus o reîntoarcere la origini, un fel de tribut adus primului film din trilogie.

Din distribuţia vocilor fac parte Owen Wilson (Fulger McQueen), Cristela Alonzo (Cruz Ramirez) și Armie Hammer (Jackson Storm). Vocea pilotului de Formula I, Lewis Hamilton, este una din apariţiile-surpriză. Brian Fee a lucrat și la celelalte două părţi, iar John Lasseter s-a implicat şi el în proiect, însă pe partea de producţie.

Cars 3 / Mașini 3 (2017)

Cars 3 / Maşini 3Regia: Brian Fee
Distribuţia: Owen Wilson, Cristela Alonzo, Chris Cooper, Jonathon E. Stewart
Genul filmului: Animaţie, Aventură, Comedie
Premiera în România: 16 iunie 2017
Durata: 1oră 49min
Trailer:

Animaţia „Cars 3“/ „Maşini 3“ este distribuită de Forum Film România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *