Filme, Noutăți

John Gatins: de la scenarii despre baseball, la filme cu supereroi

Dacă numele John Gatins nu-ţi spune mare lucru, „Kong: Insula Craniilor“ şi „Power Rangers“ sigur îţi spun mai multe.

În 1984, în timpul unei călătorii de afaceri în Japonia, producătorul Haim Saban descoperă fascinat o emisiune TV, foarte populară la vremea respectivă. Se numea „Super Sentai“ şi avea ca subiect lupta a 5 tineri, îmbrăcaţi în costume de lycra, cu diverşi monştri din cauciuc. Haim Saban cumpără drepturile de difuzare în întreaga lume (mai puţin Asia), iar în 1993 serialul are premiera în America. Devine, pe loc, unul dintre cele mai urmărite programe TV şi, în scurt timp, un fenomen global, ajungând să fie difuzat în peste 150 de ţări.

A fost unul dintre primele programe care înfățișau supereroi de diferite etnii, dar și unul dintre primele în care apăreau supereroine. (Haim Saban)

După 24 de ani, povestea este reluată şi cei cinci Power Rangers reactivează pasiunea fanilor pentru acest tip de eroi: adolescenţi de rând capătă puteri neobişnuite în urma unei întâmplări supranaturale. Filmul inspirat din serialul amintit este regizat de Dean Israelite, cu un scenariu semnat de John Gatins. În România, „Power Rangers“ este distribuit de Freeman Entertainment.

Evenimentul de lansare a filmului „Power Rangers“ in România


John Gatins: actor, regizor, dar mai ales scenarist

La Premiile Oscar, prima dată când s-a auzit numele lui John Gatins a fost în 2013, an în care a primit o nominalizare pentru „Cel mai bun scenariu original“. Filmul intrat în competiţia Oscarurilor se numea „Zborul“, iar cap de afiş era Denzel Washington. Gatins a primit nominalizări şi la premiile WGA, Broadcast Film Critics Association și NAACP Image, clasându-se pe locul al doilea în cursa pentru premiul Humanitas în 2012.

Fiu al unui ofițer de poliție din New York, John Gatins şi-a luat licența în Arte Dramatice, la Universitatea Vassar, iar după absolvire, s-a mutat la Los Angeles pentru a deveni actor. A jucat în câteva filme horror cu buget redus. În același timp, Gatins a început să se ocupe de scenaristică. „Învingătorii“, în regia lui Brian Robbins, este debutul lui ca scenarist (deşi a rescris doar anumite scene).

„Pasiuni trecătoare“ (2001) însă, îi va oferi ocazia să semneze scenariul în întregime. Este un film despre baseball, regizat de acelaşi Brian Robbins şi produs tot de el. Următorul său scenariu, „Provocarea“, reia tema, după care Gatins trece de la baseball la baschet: „Antrenorul Carter“, inspirat de evenimente reale, cu Samuel L. Jackson în distribuție.

Universul sportiv continuă să îl fascineze, iar interesul lui pentru cinema se extinde şi în domeniul regiei. În 2005, debutează ca regizor cu „A doua șansă“ („Dreamer“, cu Kurt Russell, pentru care semnează şi scenariul). 6 ani mai târziu, „atacă“ ringul de box: SF-ul „Pumni de oțel“ („Real Steel“) este scris de Gatins, care apare şi cu un rol, personajul Kingpin.

„Need for Speed: Începuturi“, „Spectral“ și „Kong: Insula Craniilor“ marchează renunţarea la terenul de sport, oricare ar fi forma lui. Recent, John Gatins şi-a completat portofoliul de scenarist cu filmul „Power Rangers“, care este deja în cinematografele de la noi.

John Gatins: actor, regizor, scenarist
John Gatins: actor, regizor, scenarist

Foto deschidere: Dacre Montgomery (Jason/Red Ranger), în timpul filmărilor pentru „Power Rangers“; credit foto: Freeman Entertainment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *