Filme, Recenzii filme

Filmul „Unforgettable“/ ,,Obsesia trecutului“: ce spun criticii şi cum este povestea de fapt

Oamenii iubesc scenariile previzibile. Îi menţin într-o „zonă de confort“. Au impresia că pot controla povestea, ştiind ce urmează să se întâmple. Iată o afirmaţie care generalizează şi care riscă să-i bage pe toţi iubitorii de film în aceeaşi oală. Dar oamenii iubesc până şi generalizările.

Hollywood-ul nu este deloc în derivă, absenţa (sau mai curând raritatea) scenariilor originale nu îi justifică lipsa de creativitate. Atât timp cât oamenii gustă poveşti cuminţi, aşezate, în care întâmplările se succed confortabil, iar spectatorul pleacă din sala de cinema cu convingerea că da, am ştiut eu, s-a întâmplat fix cum am intuit, filmul şi-a făcut treaba din punctul lui de vedere.

Şi-apoi, dacă am avea în cinematografe numai producţii „geniale“, ar fi ca şi când te-ai învârti doar printre medici, profesori şi filozofi. Mai avem nevoie şi de scenarii uşurele, pentru că un film, oricât de subapreciat ar fi, este imposibil să nu ascundă şi ceva bun.

Fix cum vei intui se întâmplă şi în „Unforgettable“/„Obsesia trecutului“. Regizat de Denise De Novi, specializată pe partea de producţie, şi nu de regie (este producătorul filmului „Edward mâini-de-foarfece“), le are în roluri principale pe Rosario Dawson şi Katherine Heigl. Prima o joacă pe Julia Banks, a doua pe Tessa Connover.

Tessa a divorţat cu puţin timp în urmă de David (Geoff Stults), cu care are o fetiţă, Lilly. Îi este greu să accepte noua situaţie, de fapt îi este greu să creadă că nu mai pozează în familia perfectă, fiind foarte grijulie la imagine de felul ei – dezvoltă manii din activităţi banale, cum ar fi pieptănatul sau felul în care tai o felie de prăjitură. David se logodeşte cu Julia şi o aduce în casa lui, împreună cu traume proaspete… O legătură violentă din trecut se transformă în obsesie pentru Julia, o urmăreşte şi îi destabilizează încrederea în ea şi în cei din jur. Pe de altă parte, are de împlinit şi o misiune delicată: aceea de a suplini rolul de mamă a lui Lilly, atunci când micuţa stă cu tatăl. De-aici, conflictul dintre gelozia patologică a fostei soţii şi problemele pe care actuala logodnică trebuie să le depăşească.

Filmul „Unforgettable“/ ,,Obsesia trecutului“
Filmul „Unforgettable“/ ,,Obsesia trecutului“

Cum au comentat criticii străini filmul „Unforgettable“/„Obsesia trecutului“? Iată câteva păreri:

1. „Ruşinea constă în interpretarea firească, empatetică şi chiar emoţionantă ca personaj-victimă a lui Rosario Dawson. Spre deosebire de ea, nici un actor din restul distribuţiei nu pare autentic.“ (Jocelyn Noveck, Associated Press)
2. „<<Unforgettable>> este în mod clar un titlu greşit pentru un film pe care vrei să-l ştergi din memorie din secunda în care se termină.“ (Peter Travers, Rolling Stone)
3. „Genul thrillerelor erotice este plin de astfel de poveşti, iar <<Unforgettable>> nu îşi propune să reinventeze roata.“ (Adam Graham, Detroit News)

Alţii au scris:

1. „Dibaci, strălucitor şi de o răutate mustoasă, care iradiază, filmul ştie exact ce vrea de la el şi merge spre acest scop cu un abandon ameţitor.“ (Christy Lemire, RogerErbert.com)
2. „Heigl lucrează mult pentru a-şi umaniza personajul de mamă ranchiunoasă – dar faţa ei arată mai degrabă ca o casă de marcat veche, cu preţuri care fac zgomot – însă devine mult mai simpatică pe măsură ce povestea creşte urât şi violent, eliberându-i demonul interior.“ (J. R. Jones, Chicago Reader)

Ca produs de cinema, filmul „Unforgettable“ /„Obsesia trecutului“ nu eclipsează. Sunt producători cărora le iese şi partea de regie, iar altora cărora le iese mai puţin. Dar stă în picioare povestea subsidiară, cea din spatele conflictului principal, dintre fosta soţie a lui David şi actuala sa logodnică, dintre Tessa şi Julia. De ce este Tessa Connover atât de acră, de falsă, de nesuferită? Există un argument real al faptelor sale? Are şi ea o traumă de vindecat?

O vei urî şi îi vei judeca firea până în clipa în care va ieşi la iveală sursa reală a comportamentului ei. Apariţia mamei, „alintată“ Cruella Chanel, îţi taie respiraţia. Doar o privire şi te-a îngheţat! Analizată în contextul relaţiei cu mama, Tessa devine un caz. Prin urmare, atâta vreme cât personajul stârneşte ceva în tine, înseamnă că filmul nu trebuie blamat.

Pe de altă parte, Julia Banks este mai uşor de ghicit, în sensul că ai indicii clare de la început despre suferinţa ei. Julia Banks este şi mai uşor de îndrăgit. Este fata bună, care lasă de la ea, fără a fi însă inocentă. Se duce, până la urmă, o luptă teritorială între două femei, cu mijloace specifice unui thriller psihologic, o luptă în care fiecare caută liniştea, înţeleasă diferit, o luptă pusă în mişcare de acelaşi lucru: traumele trecutului.

Notă film:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *