Festivaluri, Noutăți

Filmul „Afterimage“/ „Imaginea de apoi“ deschide Cinepolitica 2017

Povestea biografică a artistului plastic polonez Władysław Strzemiński deschide cea de-a şasea ediţie a Festivalului Cinepolitica, festival care va avea loc în perioada 20-23 aprilie, la Cinema Elvira Popescu şi Institutul Balassi.

Afterimage“/ „Imaginea de apoi“ este considerat ultima capodoperă a lui Andrzej Wajda, unul dintre maeştrii cinematografiei. Andrzej Wajda a murit anul trecut, pe 9 octombrie 2016, la Varşovia, la vârsta de 90 de ani.

Cofondator al şcolii poloneze de film şi laureat al Premiului Oscar de Onoare pentru întreaga sa carieră, Andrzej Wajda a câştigat în 1981 Premiul Palme D’Or (la Cannes) pentru filmul „Omul de fier“ şi de două ori Ursul de aur (la Berlin: 1980, categoria Cel mai bun actor – Andrzej Seweryn – pentru „Dirijorul“ şi în 1996, categoria Contribuţie artistică deosebită, pentru „Săptămâna mare“).

Realizat cu puţin timp înainte de trecerea sa în nefiinţă, filmul „Afterimage“/ „Imaginea de apoi“ explorează biografia pictorului Władysław Strzemiński într-o poveste pe care criticii au considerat-o o paralelă subtilă cu destinul regizorului. Ancorată în socialism-realismul stalinist, existenţa zbuciumată a lui Strzemiński este un portret al spiritului contemporan al societăţii poloneze şi al lumii postcomuniste în general.

Încăpăţânarea de a se supune în faţa unei ideologii impuse şi frământările unui artist cu o viziune aflată cu mult înaintea timpurilor construiesc o naraţiune profundă şi emoţionantă. „Afterimage“/ „Imaginea de apoi“ este un ultim mesaj al lui Andrzej Wajda despre demnitate, integritate și nesupunere.


„La drum cu tata“ şi „Trump vs. Clinton“, alte două filme din competiţia Cinepolitica 2017

La drum cu tata“ este debutul Mirunei Lăzărescu în lungmetraj. Acţiunea acestui road movie are loc în contextul invaziei sovietice în Cehoslovacia, când doi frați româno-germani sunt nevoiţi să își ducă tatăl bolnav de la Arad spre Dresda, cel mai apropiat loc unde acesta poate beneficia de operația care l-ar putea salva.

Situaţia politică a vremii le dă însă peste cap planul. De-a lungul călătoriei întâlnesc tancurile sovietice care se îndreaptă spre Cehoslovacia și sunt forțați să ajungă într-o tabără temporară din RDG. Cu granița germano-cehoslovacă închisă, singurul mod de a fi repatriați este primirea unei vize de tranzit prin Republica Federală Germană.


O altă producţie din estul Europei completează portofoliul Cinepolitica de anul acesta. Documentarul „Trump vs. Clinton“, în regia lui Trevor Poots, se concentrează asupra chestiunilor esenţiale pentru SUA cu un impact major asupra centrului şi estului Europei. Printre acestea se numără Putin și securitatea în domeniul apărării, NATO, refugiaţi, post-Brexit şi supravieţuirea UE sau un război cibernetic între UE şi Rusia.

Documentarul „Trump vs Clinton“
Documentarul „Trump vs Clinton“

Printre personalitățile care apar în film, cu un rol esenţial în jocurile de putere, se numără ambasadorul James Woolsey – șeful CIA pe timpul mandatului lui Bill Clinton, Dr. Richard Haass – președintele Institutului pentru Relații Externe, Fred Drasner – fostul editor al NY Daily News, guvernatorul Terry McAuliffe – un apropiat al soților Clinton.

Găsiţi mai multe detalii pe www.cinepolitica.ro sau pe pagina de facebook a Festivalului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *