Festivaluri, Noutăți

„Ciocnirea“/ „Clash“, filmul despre Primăvara Arabă, a câştigat trofeul Cinepolitica 2017

Ediţia a şasea a Festivalul Internațional de Film Cinepolitica a ajuns la final. Duminică, 23 aprilie, au fost anunţate filmele câştigătoare.

„Ciocnirea“/„Clash“, filmul despre Primăvara Arabă, regizat de Mohamed Diab, este marele câştigător al competiţiei, iar documentarul „Războiul Regelui“/„The King Who Tricked Hitler“, în regia lui Trevor Poots, a fost premiat cu o Mențiune Specială.

„Ciocnirea“/ „Clash“ este un experiment cinematografic bazat pe o copleșitoare presiune psihologică, care are în centrul atenției o mașină de transport de prizonieri din mijlocul evenimentelor Primăverii Arabe care generează un conflict de caractere, mentalități și ideologii greu de regăsit în vreun alt film contemporan.

Mai jos, motivaţia juriului, format din Oana-Valentina Suciu, sociolog, Nicolae Mandea, Rectorul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“, și Ioan Cristescu, scriitor și conferențiar universitar:

(…) realizarea artistică a filmului din punctul de vedere regizoral, actoricesc și scenaristic, acuitatea observațiilor psihologice și sociale, crearea unui micro-cosmos uman, social, politic universal valabil, actualitatea temei (Primăvara Arabă) pentru evoluția evenimentelor din Orientul Mijlociu și efectele directe și indirecte asupra politicii la nivel mondial, și modul în care este subliniată importanța libertății presei naționale și internaționale pentru chestiunea drepturilor omului, respectiv a statului de drept.

Acordarea Mențiunii Speciale documentarului „Războiul Regelui“/„The King Who Tricked Hitler“ a fost susţinută de „perspectiva profund umană a peliculei, calitatea pedagogică a modului în care este prezentată istoria recentă a României și capacitatea de a declanșa gândirea critică în raport cu propria noastră istorie“.

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica a avut loc în perioada 20 – 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco  și Institutul Balassi din București. Anul acesta au fost proiectate 14 filme, vizionate de aproximativ 2.500 de spectatori, iar patru dintre proiecții au fost sold-out. Valoarea premiului cel mare, oferit de Institutul Cultural Român, este de 2500 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *