Noutăți

10 lucruri pe care ți-ar plăcea să le știi despre frații Dardenne

Au o slăbiciune pentru orașul natal, pentru anumite teme și anumiți actori. Iată câteva lucruri mai puțin știute despre Jean-Pierre și Luc Dardenne, regizorii recentului film La fille inconnue.

Filmele lor au ca inspirație realitatea socială a vremurilor.
S-au născut și au crescut în Seraing (oraș francofon din regiunea Valonia a Belgiei), iar zona, orașul și traiul la marginea societății i-au urmărit pe tot parcursul carierei. Au părăsit Seraing doar în perioada studiilor, iar după finalizarea lor, frații Dardenne s-au întors tot aici.

Se autonumesc „o singură persoană cu 4 ochi“.
Întrebați la Festivalul de la Cannes 2016, dacă există un secret al regizării în tandem, Jean Pierre Dardenne a răspuns: Nu există nici un secret. Suntem o singură persoană, chiar dacă fizic nu se vede… Altfel, de ce am mai merge împreună la filmări?!“.

Au lucrat o perioadă într-o fabrică de ciment. 
Frații Dardenne au fost o vreme angajații unei fabrici de ciment și de-abia în 1975 au intrat în industria filmului. Au început cu documentare, inspirați de gravele tulburări economico-sociale din zona de pe țărmul râului Meuse (de la mijlocul anilor ’70).

Prima lor casă de producție se numește Dérives.
La Casa de producție Dérives, au realizat peste 80 de documentare, prin ele atât propriile filme, cât și filmele altor regizori.

Anul 1987 este anul în care frații Dardenne au trecut de la documentare, la lungmetraje de ficțiune.
În 1987, Jean-Pierre și Luc Dardenne au decis să pună marginalizarea urbană modernă în rama narațiunii lungmetrajelor. Schimbarea nu a fost încununată de un prea mare succes: primele lor două filme, Falsch(1987) și Je pense à vous (1992) nu au avut, totuși, reușita visată.

Les Films du Fleuve este prima lor Companie de producție de film.
Au înființat-o în 1994, ocazie cu care au produs și primul lungmetraj premiat, La promesse (1996).

Filmul „Rosetta“ dă startul premiilor și nominalizărilor la Cannes.
După La promesse, trei ani mai târziu, odată cu Rosetta (1999), începe perioada lor de glorie la festivalul de la Cannes: 7 filme selectate în Competiția Oficială (dintre care 5 au fost premiate!): Rosetta (1999, Palme d’Or), Le fils (2002), L’enfant (2005, Palme d’Or), Le silence de Lorna (2008), Le gamin au vélo (2011), Deux jours, une nuit (2014) și La fille inconnue (2016).

Deși au un portofoliu impresionant, nu se consideră niște regizori de succes.
Cu o carieră remarcabilă în spate, Jean-Pierre Dardenne spune: „Nu suntem Steven Spielberg. El este un regizor de succes, nu noi“.

De 20 de ani, încă își realizeaza filmele acasă.
Începând cu La promesse (1996), frații Dardenne au tras toate scenele din lungmetraje acasă, în Seraing. Referitor la recentul La fille inconnue, Jean-Pierre Dardenne a declarat în interviul de-aici, referitor la alegerea locului: „Dinainte de a scrie scenariul – când n-aveam decât o idee vagă despre un personaj medic – ştiam deja că vom filma aproape de Meuse, în zona acestei autostrăzi. Alegerea locului s-a stabilit, într-un fel, chiar înainte de a scrie scenariul“.

Anumiți actori sunt nume recurente în filmele fraților Dardenne.
Câțiva dintre actorii care lucrează cu cei doi regizori fac parte din distribuția mai multor lungmetraje realizate de ei. Îi regăsim în La fille inconnue, ca și în alte pelicule precedente, pe Jérémie Renier, starul din L’enfant (2005), cu roluri și în La promesse (1996), Le silence de Lorna (2008) și Le gamin au velo (2011). Fabrizio Rongione a jucat, de asemenea, în Rosetta (1999), Le gamin au velo (2011) și Deux jours, une nuit (2014), iar Olivier Gourmet a colaborat cu frații Dardenne la toate producțiile acestora, din 1996 încoace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *