Animaţie, Noutăți

Hayao Miyazaki: „Sunt profund dezgustat. E o insultă adusă vieții înseși“

Pentru un tânăr care lucrează în domeniul animațiilor, posibilitatea de a-și împărtăși ideile cu Hayao Miyazaki ar trebui să fie considerată o șansă la o mie.

Așa s-a gândit și Nobuo Kawakami, președintele Companiei Dwango, o companie specializată pe telecomunicații și media. Realitatea, însă, i-a demonstrat altceva.

Subiectul discuției dintre Kawakami și Miyazaki a fost prezentarea unui personaj animat creat pe calculator, care, prin utilizarea inteligenței artificiale își mișcă spasmodic capul.

Cum își susține Kawakami proiectul:

Acesta este un personaj dotat cu inteligență artificială, care a învățat un anumit gen de mișcări. Arată ca și când ar dansa. Se deplasează folosindu-și capul, nu simte nici un fel de durere și nu are reflexul de a-și proteja capul, se folosește de el ca de un picior. Mișcarea în sine este suficient de ciudată, încât să poată fi folosită în jocurile video cu zombie. Inteligența artificială ar putea genera mișcări grotești, pe care noi, oamenii, nu ni le-am putea imagina.

Replica lui Miyazaki:

În fiecare dimineață, mă întâlnesc cu un prieten care are un handicap fizic. E greu pentru el să bată palma, să dea noroc cu o mână care are mușchii rigizi. Acum, gândindu-mă la el, nu găsesc acest proiect interesant. Cei care creează astfel de lucruri nu au nici o idee despre ce înseamnă cu adevărat durerea. Sunt profund dezgustat. Dacă vreți să creați chestii ciudate, nu vă ține nimeni pe loc să nu o faceți. Însă eu, unul, nu aș insera niciodată tehnologia asta în munca mea. Cred cu putere că e o insultă adusă vieții înseși.

Este un mesaj dur, dar important pentru Miyazaki să ajungă acolo unde trebuie. Compania Dwango este responsabilă pentru crearea a o mulțime de jocuri online și, implicit, pentru influența pe care o are asupra tinerilor consumatori.

Mai jos, dialogul dintre Miyazaki și Kawakami și intervenția lui Toshio Suzuki, co-fondatorul Studioului Ghibli:

Sursă: openculture.com | Foto: japantimes.co.jp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *