Noutăți

Documentarul „Ionaş visează că plouă“ merge în Elveţia

Produs şi realizat în cadrul atelierului de film Aristoteles Workshop, ediţia 2016, documentarul „Ionaş visează că plouă“ iese în lume. Primul popas, care marchează şi premiera mondială, are loc la Festivalul de film de la Nyon, din Elveţia.

Secţiunea în care a fost selecţionat documentarul realizat de Dragoș Hanciu (regie), Ileana Gabriela Szasz (imagine) și Maria Bălănean (montaj/sunet), se numeşte Premiers Pas, iar proiecţia se desfăşoară luni, 24 aprilie, de la ora 18.00, la Capitole Fellini. Premiers Pas este o categorie dedicată filmelor de şcoală, eligibile pentru premiul publicului tânăr.

„Ionaş visează că plouă“ a fost creat la atelierul de film Aristoteles Workshop, vara trecută (ediţia a XI-a), şi este al doilea documentar din cele patru produse în 2016, după „Vasile“ (selecţionat la Festivalul de la Tampere, Finlanda), care participă la festivaluri de profil importante.

Este prima oară când un film de-al meu este selectat într-un festival de calibrul acesta și prima oară când voi interacționa cu un public internațional. Premiera mondială la Visions du Réel este deja un câștig și totodată un merit al filmului. În continuare nu pot decât să sper că această selecție va avea efectul bulgărelui de zăpadă, deschizând drumul și către alte festivaluri. Sper să nu plouă. (Dragoş Hanciu)

În „Ionaş visează că plouă“ protagonistul este un bătrân dintr-un sat izolat din Maramureş, care, an de an, din iulie până la începutul lui octombrie, îşi petrece nopţile păzindu-şi lanul de porumb de mistreţi. Însă mai periculos decât mistreţii pare să fie somnul. Când doarme, el ştie că nu poate fi conştient de ce se întâmplă în jur decât dacă visează. De-aici tumultul interior declanşat de imaginile cu tatăl său care-i apar în vis. Ionaş crede că, dacă visează oameni care au murit, plouă. Iar ploaia aduce cu ea mistreţii. „Eroul“ devine astfel un gardian al lanului de porumb în luptă cu timpul, un război pierdut din start, pentru că realizează că nu este decât un simplu om.

„Ionaş visează că plouă“ a fost desemnat cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop 2016, fiind câștigătorul unui premiu în valoare de 2000 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *