Filme, Noutăți

Documentarul „Eu sunt Hercule“. Nici Hercule nu mai e ce-a fost

Nu e prima dată când frumusețea decadentă a Băilor Herculane atrage regizorii să-și facă filmele aici.

În 2014, Corneliu Gheorghiță realiza „Cripta“, povestea unui bărbat, Leduc, rămas captiv în curtea unui imobil din Herculane, pe care vrea să-l renoveze. Și în „Eu sunt Hercule“, deși este un documentar și nu are nimic ficțional în el, cele trei personaje, Mitică, Relu și Gelu par la fel de captive ca nefericitul Leduc.

Există și diferențe. Posibilitățile lor de evadare din acest spațiu sunt zero spre deosebire de Leduc și, tot spre deosebire de el, Mitică, Relu și Gelu nu își doresc să iasă din această temniță metaforică, pentru că au fost nevoiți să se adapteze mediului pentru a supraviețui. La fel ca medicul Serafim din „Undeva, la Palilula“, ei ajung să aparțină locului.

Sunt un fel de vraci locali, specializați în masaj terapeutic, fiecare cu secretele lui și cu un portret care-i diferențiază. Atât timp cât la Băile Herculane oamenii încă mai vin să se trateze, atrași de mirajul unei tinereți veșnice sau nostalgici după legendele care au vizitat Valea Cernei (se spune că Hercule însuși ar fi trecut pe-aici și s-ar fi „întremat“), e nevoie și de așa ceva.

Înainte de vizionarea pentru presă, regizorul Marius Iacob şi-a prezentat documentarul „Eu sunt Hercule“ drept „un film portret, al unor eroi contemporani, asemeni lui Hercule“. Mitică, Relu şi Gelu apar ca nişte „eroi“, da, însă uşor caricaturizaţi, umanizați (prin comparație cu personajul mitic!). Adică: sunt prezentați fără nici un fel de cosmetizare, în stare brută, în viața lor de zi cu zi. Chiar și celui mai frumos și mai prezentabil om, dacă s-ar lăsa filmat nonstop, i-ar scăpa o ipostază comică – imaginați-vă doar un George Clooney neoficial, în timp ce sforăie! Mitică, Relu și Gelu nu mai au nici forţa lui Hercule, nici tinereţea lui și nici look-ul lui Clooney. 😀 Ei sunt așa:

  • Dumitru Lungu, zis Mitică, fost miner, prizonier politic și aventurier, 70 de ani, la un moment dat „fotomodel“ (portretul lui s-a aflat în vitrina unei frizerii ani întregi). Deși supraponderal, visul lui secret este să fie model pentru noua statuie a lui Hercule pe care orașul plănuiește să o construiască. Și crede că are un har de a face omului bine.
  • Relu Ungureanu are tot 70 de ani, deși nu prea îi dai vârsta. Relu luptă cu timpul prin toate mijloacele posibile. Fost mecanic de locomotivă, după ce s-a pensionat, a început să meargă în fiecare an la Băile Herculane cu cabinetul său mobil, construit într-o ambulanță veche. Parchează la Șapte izvoare și lucrează ca fizioterapeut, maseur, profesor și kinoterapeut pe drumul principal. Amestecă energia Qi cu principii creștine și are o vorbă: „Vrei să știi, citește!“.
  • Gelu Hudema este maseur, vânător, pescar și taxidermist. Are 68 de ani, iar cabina lui e tot la Șapte izvoare, aproape de Mitică, dar acceptă clienți și în apartamentul lui plin de trofee de la vânătoare, animale împăiate și diverse colecții. Ține la imagine, iar citatul lui preferat este: „Viaţa fiecărui om este un roman pe care nu oricine poate să-l înţeleagă“.

Decât herculeeni, mai curând muritori, oameni ajunși la o vârstă, care ne permit nouă, alți muritori, să intrăm în intimitatea lor, care nu se sfiesc de prezența camerei de filmat și o asimilează fiecărui loc în care se află: mașină, cabinet, stradă, rulotă etc. Documentarul „Eu sunt Hercule“ poate fi văzut pe HBO GO, iar „Șapte izvoare“, că tot se apropie vara (cu toate că experiența e recomandată și în sezonul rece, pentru că apele sunt calde spre fierbinți), chiar merită o vizită. Așa, măcar de dragul de-a întâlni niște personaje pitorești, cum sunt Mitică, Gelu și Relu. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *