Filme, Recenzii filme

Cum se văd femeile și bărbații în comedia „CHIPs: Polițiști de belea“

Jon Baker are o problemă cu fizicul lui, iar Frank „Ponch“ Poncherello, cu fizicul altora… Să precizăm: al altor femei. 🙂

Producţia Warner Bros. Pictures, scrisă şi regizată de Dax Shepard, s-a inspirat din serialul cu acelaşi nume, difuzat la TV în anii ’70, și îi are în roluri principale pe Dax Sheperd și pe Michael Peña. Dacă în recentul „Collateral Beauty: A doua șansă“ Michael Peña juca un familist convins, în „CHIPs: Polițiști de belea“ este tipul egoist, narcisist și temător să își asume o relație.

Bărbații sunt clar dezavantajați în comedia regizată de Dax Shepard care are și un rol principal în film. Shepard este Jon Baker, fost motociclist profesionist scos din circuit din cauza accidentelor multiple, doritor să-și refacă viața și căsnicia. Are un fizic de Hercule robotizat și cu încheieturile ruginite (accidentele i-au lăsat traume). Pachețelele de mușchi sunt doar de formă, personajul lui când se împrăștie ca o marionetă, când rupe scena călare pe un motor – de-aici și multele situații comice. Nici prea deștept nu e Jon Baker, căci Einsteini s-au văzut mai rar spre deloc în roluri de polițiști distribuiți în comedii.

Frank „Ponch“ Poncherello, un alt „erou stigmatizat“! Se pierde iremediabil cu firea când vede o pereche de pantaloni de yoga, omului îi plac femeile, amănunt asupra căruia se insistă atât de mult, încât ești tentat să crezi că are o problemă, deși funcționează normal. Personajul lui Michael Peña este redus la un pachet de instincte primare, așa cum personajul lui Dax Shepard este limitat la naivitate. Cu alte cuvinte, unul pare afemeiat, celălalt stupid și credul.

Cât despre femei, numai de bine. Spre deosebire de bărbați, sunt net avantajate. Nu e nevoie să fie frumoase ca să aibă succes la bărbați – e de ajuns să aibă încredere în ele -, Baker este angajat ca polițist din mila unei femei (deci au putere de decizie), sunt implicate și ele în misiuni periculoase, ba chiar salvează vieți și, contrar aparențelor, știu mai multe limbi străine.

Să nu ne pierdem în detalii însă, că ratăm privirea de ansamblu, cum zicea Ian McEwan în cartea lui, „Copilul furat“. „CHIPs: Polițiști de belea“ este până la urmă o comedie. Jon Baker și Frank „Ponch“ Poncherello devin colegi în patrula de poliție autostrăzi californiană și trebuie să se accepte unul pe altul așa cum sunt. Se ceartă, se împacă, se ceartă iar, vorbesc mult, mai bine, mai prost, important e că vorbesc. Și nu te obosesc. Și important e că își spun în față lucruri. Și că o fac într-un mod amuzant. Și că, în final, te trimit acasă zâmbind.

LG Days cu reduceri de până la 100 € la telefoane. Oferte speciale de la Orange.

Notă film:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *