Interviuri

Audrey Tautou: „Nu-mi amintesc să fi interpretat femei umile ori cu un caracter slab“

A fost Amélie Poulain, a fost Coco Chanel, iar acum, în filmul „Odiseea“, este Simone Cousteau, prima soție a lui Jacques-Yves Cousteau, pe care actrița a numit-o adevăratul căpitan al navei Calypso. Audrey Tautou vorbește despre personajul ei, despre colaborarea cu regizorul Jérôme Salle și cu actorul Lambert Wilson, partenerul de viață și de călătorii de pe marele ecran.

Adevărata revelație a filmului, pentru cei care nu-l cunosc prea bine pe Cousteau, este personajul tău, Simone…
Audrey Tautou: Absolut! Mi-am dat seama, în timp ce-mi pregăteam rolul, că până și cei care îl știu foarte bine pe Cousteau aproape că au ignorat-o pe această femeie care, până la urmă, a fost adevăratul căpitan al navei Calypso timp de 40 de ani sau aproape.

Cum te-ai documentat pentru acest rol?
Trebuie să recunosc că nici eu nu o știam pe Simone și că am descoperit-o răsfoind arhivele despre viața ei. Există relativ puține informații… Am găsit, de exemplu, un singur interviu cu ea, pe care l-a acordat emisiunii TV „Le grand échiquier“. Simone Cousteau era foarte zgârcită cu aparițiile publice: nu voia să fie filmată. În schimb, există o arhivă bogată de fotografii, o adevărată comoară de informații. M-am inspirat și din mărturiile a doi companioni de pe Calypso, doi bărbați care au lucrat cu soții Cousteau de-a lungul anilor: François Sarano, scafandru și doctor în oceanografie, și Roberto Rinaldi, cameraman submarin. Niște oameni formidabili care ne-au relatat câteva întâmplări incredibile… În timp ce-i ascultai, era imposibil să nu simți afecțiunea lor pentru Simone și să nu-ți dai seama de rolul important pe care l-a avut ea în echipă…

Și, după ce ai cunoscut-o mai bine pe Simone Cousteau, cum ai descrie-o?
Aș spune că nu era o femeie „convențională“. Își dorea o viață independentă, în afara regulilor impuse de societate! A fost o aventurieră veritabilă, un om al mării… Cred că e femeia care a navigat cel mai mult din lume: a petrecut 40 de ani pe o navă! A avut un destin unic, total neobișnuit. Aș mai spune (lucru pe care l-am descoperit singură și care mi-a fost confirmat apoi) că a avut și tărie de caracter, și un simț al ironiei, detaliu care m-a apropiat de altfel de ea. Gândiți-vă doar că Simone a fost, cu alte cuvinte, ochiul lui Cousteau pe ambarcațiune, atunci când el era plecat să-și promoveze filmele sau să găsească finanțare pentru viitoarele călătorii!

Sunt sigură că Simone l-a iubit cu adevărat pe Cousteau și că a continuat să-l iubească chiar și atunci când știa că o înșală.

Se știe că atunci când era plecat, Jacques-Yves Costeau a avut aventuri cu alte femei. Cum îți explici faptul că Simone, deși era conștientă de asta, a rămas totuși lângă el?
Cred că viața ei însemna, în primul rând, să fie la bordul navei Calypso… Chiar a scris la un moment dat o scrisoare adresată lui Calypso, în care spune că în ziua în care nava nu va mai fi pe ape, viața ei va merge mai departe, dar pustiită în interior… Sunt sigură că Simone l-a iubit cu adevărat pe Cousteau și că a continuat să-l iubească chiar și atunci când știa că o înșală. Însă experiența alături de echipaj – le spunea marinarilor „oamenii mei“ – o făcea să suporte mai ușor plecările și infidelitățile soțului. Asta nu exclude faptul că nu a suferit enorm ca femeie…

Simone Cousteau a fost și mamă, iar în film vom vedea că cei doi băieți sunt tratați cu o ușoară indiferență: călătoresc cu părinții, la început, în cele 4 colțuri ale lumii după care, brusc, sunt plasați la un internat…
Asta are legătură fără îndoială cu relația pe care a avut-o Simone cu propriii părinți, care au cam neglijat-o și au trimis-o la un internat din Japonia, unde a petrecut o bună parte din copilărie. N-a avut, prin urmare, un model maternal puternic, cu atât mai mult cu cât mama ei era o persoană mondenă, ceea ce Simone nu și-a dorit niciodată să devină, pentru că i se părea prea superficial… Relația ei cu cei doi fii, Philippe și Jean Michel, a fost destul de diferită, dar în egală măsură, aș spune, ciudată, iar la final seamănă destul de bine cu ceea ce Simone și-ar fi dorit să trăiască. Nu s-a substituit normelor moderne care presupuneau ca o mamă să fie devotată, dedicată trup și suflet copiilor ei…

A fost o femeie cu un caracter puternic, genul de personaj pe care l-ai mai jucat: mă gândesc la Amélie Poulain, la Coco Chanel sau chiar la Mathilde, din „Un long dimanche de fiançailles“/„O logodnă foarte lungă“…
Toate aceste trei personaje au în comun un lucru: nu vor să urmeze un drum care le este trasat dinainte. Sunt independente și doresc să-și construiască o viață și un destin asemenea lor. Nu-mi amintesc să fi interpretat vreodată femei umile ori cu un caracter slab. De altfel, nici nu mi s-a propus!

Lambert a urmat o dietă foarte strictă, s-a pregătit și a stat multe ore la machiaj: el este motorul filmului, el duce pe umeri toată povestea, și, cu toate astea, a rămas mereu o prezență plăcută.

Jérôme Salle te-a ales din prima ca actriță care să joace rolul lui Simone. Cum ai colaborat cu el de-a lungul filmărilor, să le spunem epice, pentru „Odiseea“?
Extraordinar de bine. Pentru a gestiona o astfel de „expediție“, e nevoie de un căpitan adevărat, iar Jérôme are toate calitățile! Ne-am întâlnit înainte de a începe proiectul, mi-a vorbit despre Simone, m-a familiarizat cu personajul și mi-a povestit ce își dorește de la el în acest film. Jérôme este foarte sensibil în relațiile cu oamenii, dar are în același timp forța de caracter de a se arunca într-un proiect cum este „Odiseea“. Am filmat majoritatea cadrelor afară, în condiții destul de complicate de multe ori. Însă, în ciuda dificultăților, nu a fost niciodată tentat să renunțe.

Dar cu Lambert Wilson, soțul tău din film, cel care îl interpretează pe Cousteau?
Drumurile noastre s-au intersectat când am filmat pentru „Pas sur la bouche“/„Nu pe gură!“, al lui Alain Resnais, însă l-am cunoscut cu adevărat în timpul celor 5 luni petrecute împreună în timpul filmărilor pentru „Odiseea“… Pot să vă spun că am fost foarte mulțumită de colaborarea cu el! În primul rând pentru că este un actor uimitor și am impresia că, cu cât intră mai mult în rol, cu atât interpretările pe care le propune sunt mai surprinzătoare, mai grozave. Ca om, este delicat, sensibil, amabil, blând și teribil de nostim. Întâlnirea cu el a fost memorabilă, mi-a plăcut enorm.

Lambert Wilson a fost nevoit să urmeze o disciplină fizică de fier pentru a-l juca pe Cousteau. Asta nu a afectat complicitatea dintre voi, atât de necesară pentru a reda ideea de cuplu pe marele ecran?
Nu, deloc, iar când vă spun că omul ăsta e o minune, mă refer inclusiv la aceste detalii. Lambert a urmat o dietă foarte strictă, s-a pregătit și a stat multe ore la machiaj: el este motorul filmului, el duce pe umeri toată povestea, și, cu toate astea, a rămas mereu o prezență plăcută. Cât despre complicitatea de care spuneați, ea a existat încă de la început…

I-am spus lui Jérôme de la început că accept proiectul cu condiția, deloc negociabilă, de a merge și în Antarctica!

Câteva cuvinte depre băieții tăi din film? Pierre Niney, care îl interpretează pe Philippe, și Benjamin Lavernhe, care-i dă viață lui Jean-Michel…
Am fost o norocoasă că le-am putut fi mamă pe marele ecran! Prin ei respiră talentul exploziv al tinereții. Sunt doi actori inteligenți, înzestrați, care inspiră și care au, și ei, simțul umorului. În afară de aceste complimente sincere, nu știu ce altceva să vă mai spun despre Pierre și Benjamin! Au fost formidabili, mai ales în acest film, care va rămâne pentru noi un proiect special.

Bine spus special! Ați filmat din Croația până în Antarctica, trecând prin Africa de Sud și insulele Bahamas. Cum ai defini în câteva cuvinte această experiență incredibilă?
„Odiseea“ a fost un vis pentru mine. I-am spus lui Jérôme de la început că accept proiectul cu condiția, deloc negociabilă, de a merge și în Antarctica! Mi-am dorit dintotdeauna să ajung acolo și nu aveam de gând să ratez ocazia. Filmul a fost o călătorie în toată firea: să petreci zile întregi în inima oceanului a fost tot ce mi-am dorit. Iată un alt punct comun cu personajul meu: mă simt cel mai bine când sunt pe apă, iar asta de când eram copil! Navigatul este, pentru mine, o certitudine.

Ai mai fost implicată și în alte proiecte ambițioase și când spun asta mă gândesc la filmele lui Jean-Pierre Jeunet sau la „Codul lui Da Vinci“, al lui Ron Howard. Cum vezi „Odiseea“?
Mă gândesc la „Odiseea“ ca la o călătorie incredibilă. Imaginați-vă: am făcut înconjurul lumii pe o navă, am întâlnit animale fabuloase, a trebuit să ne adaptăm permanent la condițiile naturale, spunând în același timp o poveste de familie și de dragoste. Filmul acesta ne-a permis să vedem cu propriii ochi frumusețea lumii și pericolele care o amenință… Nu sunt o specialistă a mediului înconjurător, dar sunt îngrijorată. Întâlnirea cu membrii echipajului Cousteau, care și-au făcut din asta un scop în viață, m-a făcut mult mai sensibilă la problemele legate de mediu.

Notă: Interviul este tradus din dosarul de presă disponibil pe pagina oficială a filmului: www.lodyssee-lefilm.com.
Filmul „Odiseea“ intră în cinematografele de la noi vineri, 27 ianuarie.

Foto:  © 2016 Wild Bunch – www.lodyssee-lefilm.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *