Noutăți

Duminica asta o vedem pe Brigitte Bardot în filmul „Le Mépris“, pe TV5Monde

În 1963, industria cinematografică traversa o perioadă mai dificilă din istoria sa, mai ales în Statele Unite. În Franța, însă, la Nouvelle Vague a adus cinema-ului vremii o gură de aer proaspăt, de libertate.

Odată cu filmul Le Mépris/ Disprețul, regizat de Jean-Luc Godard, cinefilii vor cunoaşte o Brigitte Bardot care acaparează camera de filmat, cu nelipsita ţigară în mână, șarmantă și seducătoare, un rol devenit un clasic al cinematografiei tuturor timpurilor. La fel de fascinant azi ca şi atunci, Le Mépris/ Disprețul va putea fi văzut duminică, 4 decembrie, de la 22:00, pe TV5Monde, cu subtitrare în limba română.

SINOPSIS. Italia, în timpul turnării filmului Odiseea. Producătorul american, în dezacord profund cu regia lui Fritz Lang (Fritz Lang), îi cere lui Paul (Michel Piccoli) să modifice scenariul. Arogant, brutal și odios, acesta se simte atras și de Camille (Brigitte Bardot), soția lui Paul. Dezamăgită de atitudinea soțului său, Camille se îndepărtează de el…

În afară de Brigitte Bardot, care o interpretează pe Camille Javal, din distribuţia filmului mai fac parte Michel Piccoli (Paul Javal), Fritz Lang (Fritz Lang), Jack Palance (Jérémy Prokosch), Giorgia Moll (Francesca Vanini), Jean-Luc Godard.

Inițial, producătorii peliculei i-au propus regizorului Jean-Luc Godard ca rolurile lui Camille și al soțului său să fie jucate de Sophia Loren și Marcello Mastroianni. Godard a reușit să o convingă însă pe Brigitte Bardot să-i dea viaţă lui Camille, iar pe Michel Piccoli, soțului ei.

Nemulțumiți cu cele doar câteva secvențe erotice trase pentru o primă variantă a lungmetrajului, producătorii au revenit și i-au cerut lui Godard să adauge mai multe scene nud cu Bardot. Regizorul a acceptat, pentru moment, pentru ca în final să păstreze tot varianta pe care el a gândit-o și a filmat-o inițial.

Jean-Luc Godard a avut pentru acest film un buget mai mare decât de obicei. Le Mépris a costat 500 de milioane de franci, de zece ori mai mult decât pelicula À bout de souffle.


În decembrie, pe TV5Monde: documentare despre Chile, Bali, Thaïlanda, Africa de Sud 

CHILI DE L’ILE DE PAQUES À VALPARAISO/ CHILE, INSULA PAȘTELUI ȘI VALPARAISO
Sâmbătă, 3 decembrie, de la 18:30
Plecăm către Chile, Insula Paștelui și miticul oraș Valparaiso, trecând de Anzii Cordilieri și de nesfârșitul deșert Atacama, alături de prezentatorul emisiunii, Philippe Gougler. Călătoria începe la mai mult de 3.600 km de continent, pe Insula Paștelui, și se încheie într-un golf superb, la marginea coastei Valparaiso, în Pacific.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

AFRIQUE DU SUD, PAPOUASIE, SPAIN/ AFRICA DE SUD, PAPUA NOUA GUINEE, SPANIA
Sâmbătă, 24 decembrie, de la 18:30
Pentru al doilea ocol al lumii pe care îl face, Philippe devine un nomad care călătorește alături de pasagerii unui autobuz din Papua, admiră girafele din Africa de Sud și savurează tapas în Spania…

BALI, NOUVELLE ZÉLANDE, PÉROU / BALI, NOUA ZEELANDĂ, PERU
Sâmbătă, 31 decembrie, de la 18:30
Odată cu a treia călătorie în jurul lumii, Phillipe descoperă un sport inedit în Bali, adună sare în Peru, merge în căutarea unei păsări inedite în Noua Zeelandă și descoperă un stil de viață neobișnuit, în Bangkok…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *