Noutăți

Documentarul „Biserici de lemn din România“, proiectat la IPIFF Bucureşti

După circuitul festivalier (Roma, Italia, şi Los Angeles, S.U.A.), documentarul Biserici de lemn din România a fost proiectat şi la noi, cu ocazia Festivalului Indie al producătorilor de film independenţi (IPIFF), care a avut loc între 14 şi 17 decembrie la Cinemateca Eforie din Bucureşti. Premiera oficială s-a desfăşurat pe 9 martie, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Filmat în Oltenia, Banat și Transilvania, documentarul este o incursiune într-un teritoriu al țării noastre cu monumente tipice României, dar prea puțin mediatizate, dacă nu chiar uitate, în comparație cu cele din Maramureș: bisericile de lemn construite în secolul al XIX-lea.

„Bisericile din lemn sunt valori din punct de vedere istoric, arhitectural, etnografic, estetic, și obiective turistice pitorești“, a spus regizorul Kiki Vasilescu, cu ocazia premierei oficiale. Turnată o bună parte cu drona, producţia de metraj-mediu (40′) este un colaj de imagini clasice, completate cu imagini animate, o călătorie într-un univers privit de sus, în majoritatea cadrelor, ca un ochi divin care se plimbă deasupra unei lumi căzute în uitare.

În România există în total 1440 de biserici de lemn, iar cele despre care se vorbeşte în documentarul lui Kiki Vasilescu sunt din judeţele Vâlcea, Arad, Alba, Olt şi Hunedoara. Sunt considerate cele mai valoroase, conform recomandărilor oferite de specialiştii de la Muzeul Ţăranului Român şi Ordinul Arhitecţilor din România, sursele principale de documentare în realizarea filmului.

Construite de meşteri locali, unele sunt în zonele respective de la început, altele au fost mutate, cum este şi cazul celei din Lunca Moţilor (găsiţi aici un articol mai amplu). Aceste lăcaşuri de cult au rezistat timpului printr-un secret dat de perioada în care erau tăiaţi copacii folosiţi pentru ridicarea lor: când vremea era geroasă şi seva cobora în rădăcină, iar cariile nu îi puteau ataca.

Decoraţiile din interior sau exterior surprind atât scene religioase, cât şi scene din viaţa de zi cu zi a oamenilor. Pictura se făcea în tempera, fie pe bucăţi de lemn, fie pe bucăţi de pânză. Din păcate, multe picturi nu au supravieţuit, cele mai rezistente rămânând cele pe frescă. Cât despre planul arhitectural, sunt ridicate conform rânduielii bisericeşti: pronaos, partea centrală, soleea (pragul din faţa catapeteasmei) şi altarul.

Documentarul „Biserici de lemn din România“, disponibil pe DVD, este un semnal de alarmă asupra stilului necontrolat în care se construieşte astăzi şi un îndemn de a proteja mai mult şi mai bine valorile pe care le avem deja. Perfect integrate în estetica locului, ele fac parte din istoria culturală, dar şi religioasă a ţării. „Dacă vor dispărea, vom avea nişte comunităţi cu Alzheimer, care nu îşi vor mai şti originea“, spune, la un moment dat în film, arh. Raluca Munteanu (Fundaţia Pro Patrimonio).


Detalii tehnice:
Regizor: Kiki Vasilescu
Producător executiv: Cristina Iordache (East Movies)
Timp de filmare: 20 de zile (câte 14 h/zi sau mai mult)
Buget: 15.000 de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *