Filme, Noutăți

Decalog cinefil: filmele lunii decembrie pe marele ecran

Fantasy-uri istorice, drame de război, thrillere psihologice, comedii şi animaţii – iată, pe scurt, recomandările lunii decembrie pe marele ecran. 


2 decembrie: The Neon Demon/ Demonul de NeonAllied/ Aliatul

The Neon Demon/Demonul de Neon

„The Neon Demon“, regizat de Nicholas Winding Refn, este o poveste despre o adolescentă care îşi doreşte să devină fotomodel şi care îşi împlineşte acest vis foarte repede. „Dacă m-ai întreba pe mine ce este frumuseţea, ţi-aş răspunde că frumuseţea este slăbiciune“, i-a spus regizorul, într-un interviu, criticului de film Michael Roffman. Frumuseţea este conceptul în jurul căruia şi-a construit Refn lungmetrajul. Jesse, protagonista poveştii, este conştientă de calităţile sale fizice, la fel de mult ca şi colegele sale. Dar în lumea fotomodelelor de top din Los Angeles, frumuseţea perfectă, pură este ca o pasăre rară. Prin urmare, Jesse va stârni mai multe antipatii decât simpatii. Interzis minorilor sub 18 ani, „The Neon Demon“ este mai degrabă un thriller psihologic decât un horror.

Filmul este distribuit în România de Independenţa Film.

Allied/ Aliatul

Doi agenţi sub acoperire, Max Vatan (Brad Pitt) şi Marianne Beauséjour (Marion Cotillard), se îndrăgostesc unul de altul în timpul unei misiuni plasate în contextul celui de-al doilea Război Mondial. Dacă la început chimia dintre ei este vizibilă – chiar dacă face parte dintr-o înscenare, cei doi agenţi trebuie să simuleze dragostea, ca să pară credibili în faţa apropiaţilor – pe parcurs, când ies din rolul de agenţi secreţi, ea scade din intensitate. Însă tensiunea filmului creşte din nou în momentul în care încrederea lui Max în Marianne este zdruncinată, iar povestea de spionaj devine poveste de iubire. Părerile criticilor străini sunt împărţite: filmul a fost numit pe de o parte o sursă bună de divertisment, o odă adusă producţiilor de modă veche şi, pe de altă parte, o producţie decentă, dar frustrantă, care ar fi putut fi spectaculoasă.

Filmul este distribuit în România de Ro Image 2000.


9 decembrie: Office Christmas Party/ Super party la birou

Office Christmas Party/ Super party la birou

„Super party la birou“ îi readuce împreună pe Jennifer Aniston şi Jason Bateman, într-o comedie care va da cu totul alt sens petrecerilor de iarnă corporatiste. În timp ce Carol, managerul companiei, încearcă să oprească planurile fratelui iresponsabil de a organiza o petrecere de pomină la birou, acesta apelează la colegii lui pentru a pune la cale distracţia. Întreaga mobilizare are scopul de a impresiona un potenţial client mai neconvenţional şi de a-l convinge astfel să investească în afacerea lor aproape falimentară. Jennifer Aniston şi Jason Bateman sunt la a 5-a colaborare în ultimii 10 ani, iar filmul are premiera în cinematografele de la noi pe 9 decembrie.

Filmul este distribuit România de Freeman Entertainment.


16 decembrie: La tortue Rouge/ Ţestoasa roşie, Sing/ Hai să cântăm!, Star Wars: Rogue One: O poveste Star Wars

La tortue Rouge/ Ţestoasa roşie

Vizual sau narativ, lungmetrajul de debut al lui Michael Dudok de Wit este o bijuterie animată. Pentru realizarea lui, regizorul s-a inspirat din filmele lui Akira Kurosawa, stampele lui Hokusai şi Hiroshige şi arta călugărilor budişti din sec. al XVIII-lea. A călătorit mult, a studiat în detaliu pulsul naturii şi l-a transpus prin mijloace minimaliste, dar foarte expresive. Cât despre povestea din „Ţestoasa roşie“, este mai mult decât o robinsonadă sau un romance pe o insulă pustie. Este o parabolă despre existenţă, exprimată în imagini şi acţiuni, fără nici un cuvânt rostit. Deşi semnele care i se arată personajului principal sunt nefaste la sosirea lui pe insulă – bărbatul descoperă aici o ţestoasă moartă, plutele îi sunt distruse, cade bolnav, iar locul însuşi este pustiu – protagonistul găseşte resursele să meargă mai departe datorită, curios, unei făpturi pe care a ucis-o.

Filmul este distribuit în România de Independenţa Film.

Sing/ Hai să cântăm!

După animaţiile „Sunt un mic ticălos“, „Minionii“ şi „Singuri acasă“, Studioul Illumination revine cu o nouă producţie. „Hai să cântăm!“ este o poveste cu temă muzicală, care îi are în roluri de voce pe Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Seth MacFarlane, Scarlett Johansson. Cu o coloană sonoră care include peste 85 de hituri din anii 40 până în prezent, animaţia are loc într-o lume ca a noastră, dar locuită de animale: Buster Moon, un Koala spilcuit, director al unui teatru odinioară elegant, însă căzut acum în ruină, va face orice ca să salveze micul giuvaer de la dispariţie. Organizează un concurs ai cărui finalişti sunt pe cât de simpatici, pe atât de diferiţi: un şoarece, o elefănţică adolescentă timidă, mama suprasolicitată a 25 de purceluşi, o gorilă-gangster şi o femelă de porc-ţepos.

Filmul este distribuit în România de Ro Image 2000.

Rogue One: A Star Wars Story/ Rogue One: O poveste Star Wars

Rogue One: O poveste Star Wars“ este prima producţie din seria de filme stătătoare „Star Wars“. Acţiunea este plasată înainte de întâmplările din „Star Wars: O nouă speranţă“ şi la 5 ani după cele din „Star Wars: Rebelii“. Într-o perioadă plină de conflicte, un grup de eroi neobişnuiţi îşi unesc forţele cu scopul de a fura planurile Stelei Morţii, cea mai puternică armă de distrugere pe care o are Imperiul. O noutate pe lista actorilor din distribuţie este numele lui Mads Mikkelsen. Dacă până acum ne-a obişnuit cu roluri de personaje negative, de data aceasta, spune el, va fi cu totul altceva. „Personajul meu nu este un tip rău, este tot ce pot să vă spun, dar are un rol-cheie în film“, a declarat Mikkelsen pentru site-ul cinemablend.com.

Filmul este distribuit la noi de Forum Film România.


23 decembrie: La La Land, Passengers/ Pasagerii

La La Land

Votat pozitiv de majoritatea criticilor de film, „La La Land“ a fost numit un omagiu adus genului musical din epoca de aur a Hollywood-ului, cu o poveste care are puterea de a-i face pe spectatori să râdă, să viseze, să îşi dorească să intre în magia ei. Regizat de talentatul Damien Chazelle, care a semnat şi scenariul filmului, „La La Land“ îi are în rolurile principale pe Ryan Gosling şi Emma Stone. Miles Teller, cu care Damien Chazelle a mai colaborat în tulburătorul „Whiplash“, a fost una dintre opţiunile pentru rolul principal masculin. Şansa i-a fost însă compromisă, se pare, din cauza performanţei sale din „Cei 4 Fantastici“. „La La Land“ se anunţă picătura de magie în rândul premierelor din luna decembrie.

Filmul este distribuit România de Freeman Entertainment.

Passengers/ Pasagerii

Doi pasageri aflaţi într-o navă spaţială sunt treziţi cu 90 de zile mai devreme în urma unei defecţiuni care are loc în camerele de somn indus. Cei doi pasageri sunt Jim şi Aurora, interpretaţi de Chris Pratt şi Jennifer Lawrence. După acest incident, protagoniştii descoperă lucruri care ar putea pune nava şi implicit restul pasagerilor într-un mare pericol. Referitor la rolul ei, Jennifer Lawrence a declarat că scena de dragoste din film i-a dat multe bătăi de cap şi că este prima dată când a fost nevoită să sărute un actor căsătorit în viaţa reală. „Passengers“ este regizat de Morten Tyldum, de al cărui nume se leagă şi „The Imitation Game“/ „Jocul codurilor“, producţie care a câştigat în 2014 Oscarul pentru „Cel mai bun scenariu adaptat“. 

Filmul este adus în România de InterComFilm Distribution.


30 decembrie: Why Him?/ De ce el?, The Great Wall/ Marele Zid

Why Him?/ De ce el?

Bazat pe un scenariu original de John Hamburg, care a semnat şi regia, „De ce el?“ este o comedie binevenită la sfârşit de an, despre conflictul dintre Ned (Bryan Cranston), un tată hiper protector cu fiica lui, şi Laird (James Franco), cel care i-ar putea deveni ginere. Rivalitatea dintre ei creşte treptat şi devine din ce în ce mai amuzantă pe măsură ce Ned se arată depăşit de temperamentul dezinvolt al lui Laird. Este un bogătaş prosper, dar necioplit şi vulgar, de treabă în esenţa lui, după cum încearcă să-l prezinte Stephanie, iubita lui. Competiţia dintre socru şi ginere este o temă familiară comediilor. „Meet the Parents“/ „Un socru de coșmar“, cu Robert DeNiro în rolul socrului şi Ben Stiller al ginerelui, este o altă producţie cu acest subiect.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Filmul este distribuit în România de Odeon Cineplex.

The Great Wall/ Marele Zid

Cu un buget de 135 de milioane de dolari, „Marele Zid“ este cel mai scump film din istoria cinematografiei chineze. Majoritatea scenelor au fost turnate în China, iar o parte în Noua Zeelandă. Intriga se dezvoltă plecând de la un mister legat de ridicarea Marele Zid Chinezesc, una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Starul lungmetrajului este de departe Matt Damon, care joacă rolul principal. Fantasy-ul propus de regizorul chinez contrazice istoria originală a construirii Marelui Zid, iar faptul că protagonist este un bărbat alb, şi nu un asiatic a stârnit deja numeroase controverse. Alături de Matt Damon, în film îi vom mai vedea pe Jing Tian, Pedro Pascal, Willem Dafoe și Andy Lau.

Filmul este distribuit în România de Ro Image 2000.

Foto: Ro Image 2000, Freeman Entertainment, imdb.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *