Festivaluri, Noutăți

BIDFF 2016, competiția oficială: 20 de scurtmetraje de ficțiune, animații și documentare

Scurtmetraje de ficțiune, animații și documentare care forțează barierele corporalității conturează cea mai importantă secțiune a Bucharest International Dance Film Festival 2016 – Competiția Oficială.

Proiecțiile sunt programate sâmbătă, 12 noiembrie, între 19:00 și 21:45, la Universitatea de Muzică din București – Studioul Experimental de Operă și Multimedia. Din cele peste 1000 de aplicații primite, 20 de scurtmetraje din 10 țări concurează pentru premiile BIDFF în valoare de 2000 de euro.

Selecția este structurată în două calupuri. Reflexii propune producții cinematografice profund ancorate în realitate, în care corpul devine alterat parțial, dar niciodată total, având mereu puterea de a o lua de la capăt. Filmele incluse în calupul Refracții jonglează dinamic între utopie și distopie, între aglomerație și vid, între haos și liniște monumentală. Biletele pentru cele două programe competiționale se găsesc pe eventbook.ro.

Competiția Oficială se deschide la ora 19:00 cu zece filme de dans scurte menite să dezmorțească și să te pună pe gânduri. Regizori și coregrafi din SUA, Olanda, Chile, Finlanda, Marea Britanie, Franța și Germania parcurg trasee diferite, dar cu un scop comun, acela de a sensibiliza masele, atât la nivel de acțiune, cât și de reanalizare a lumii interioare. Biletele pentru cele două programe competiționale se găsesc pe eventbook.ro.

Unul dintre cele mai apreciate documentare despre dans din istoria contemporană „Mr. Gaga“(2015) regizat de Tomer Heymann, va deschide seria proiecțiilor din cadrul BIDFF vineri, 11 noiembrie, de la ora 20:00, la Sala Stere Popescu a Centrului Național al Dansului. În ultima zi de festival, BIDFF prezintă o proiecție specială destinată producției autohtone de film de dans. Evenimentul este programat duminică, 13 noiembrie, de la ora 19:00, în Club Control. Cele trei scurtmetraje rezultate în cadrul [CO]laborator-ului vor fi precedate de premiera filmului „Sonder“, ultima producție semnată de Tangaj Dance și „Up Stairs“, un scurtmetraj experimental realizat într-un format inedit de colaborare. Proiecția va fi urmată de decernarea premiilor pentru cele mai curajoase filme de dans și lucrări de artă digitală din festival.

Festivalul se va încheia cu premiera oficială în România a documentarului „Rare Birds“ în regia lui T. M. Rives. Filmul privește intim procesul creativ al coregrafului Alexander Ekman în timpul producției „Lacul Lebedelor pentru Baletul Național din Norvegia. Instalarea pe scenă a unui lac de 6000 de litri de apă a constituit marea provocare a echipei de producție. „Rare Birds“ îl surprinde pe Ekman în febra procesului de creație, față în față cu presiunea realizării unui spectacol de amploare pentru una dintre cele faimoase instituții dedicate baletului clasic și contemporan.

Citește și:
Interviu cu Simona Deaconescu, director artistic BIDFF: „În afară, filmul de dans este un fenomen, la noi, o necunoscută. Ne-am propus să schimbăm asta“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *