Festivaluri, Noutăți

Astăzi începe Bucharest International Dance Film Festival!

Cea de-a doua ediție a celui mai antrenant eveniment cinematografic al toamnei, Bucharest International Dance Film Festival, debutează astăzi în capitală.

Evenimentul se desfășoară până pe 13 noiembrie 2016 și propune publicului un program intensiv: scurtmetraje de dans, documentare celebre, prezentări și conferințe ale artiștilor invitați, precum și o expoziție de artă digitală.

Gazdele BIDFF 2016 sunt Centrul Național al Dansului, Universitatea Națională de Muzică, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ București, Galeria Galateca și Club Control.

Coregrafi, regizori de film și artiști vizuali se numără printre invitații celei de-a doua ediții BIDFF. Competiția Oficială va fi jurizată de trei personalități din domeniul coregrafic și vizual. Chris Haring este unul dintre cei mai în vogă coregrafi ai ultimului deceniu, câștigătorul Leului de Aur la Bienala de la Veneția în 2007. De-a lungul timpului, Haring a lucrat cu prestigioase companii de dans din întreaga lume. Arta sa performativă se bazează pe video-dance, cu note science fiction în care corpul este un peisaj cibernetic. Chris Haring va susține și o conferință dedicată laboratorului intern și procesului de creație bazat pe influența rețelelor de socializare asupra omului contemporan.

Artistul, curatorul și regizorul de teatru și dans contemporan Claudia Hart vine la București în calitate de membru al juriului Competiției Oficiale BIDFF 2016. Hart va susține și o prezentare despre crearea corpurilor avatar în performance-ul contemporan. Creatoare de obiecte media și preocupată de rolul computerului în transformarea valorilor culturale și a ceea ce este „natural“ în zilele noastre, Hart își propune de-masculinizarea tehnologiei corporate.

Juriul Competiției Oficiale va fi completat de regizorul american T. M. Rives, autorul documentarului „Rare Birds“, proiectat în închiderea BIDFF 2016.

Festivalul debutează astăzi cu Intermedia Body, conferința despre inovație și noile tehnologii în dans, coordonată de Mihaela Kavdanska. Evenimentul are loc la Universitatea Națională de Muzică din București – Sala Auditorium, între orele 12:00 și 16:00, fiind co-organizat de Platforma Avmotional și Centrul de Muzică Electroacustică și Multimedia al UNMB.

Bucharest International Dance Film Festival propune și expoziția internațională Corpul Digital – care cuprinde lucrări de artă digitală despre felul în care corpul se adaptează la era haosului informațional. Artiști din Germania, Italia, Finlanda, Marea Britanie și România își prezintă cercetările și demersul artistic prin lucrări care surescitează atât intelectul cât și emoționalul. Cele 9 lucrări selecționate explorează arta video, obiectele scupturale interactive, performance-ul și poemul digital.

Vernisajul va avea loc miercuri, 9 noiembrie, de la ora 19:00 la Galeria Galateca. Expoziția va fi deschisă publicului pe întreaga durată a festivalului.

Citește și:
Interviu cu Simona Deaconescu, director artistic BIDFF: „În afară, filmul de dans este un fenomen, la noi, o necunoscută. Ne-am propus să schimbăm asta“

Foto: PR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *