Filme, Noutăți

Decalog cinefil: filmele lunii octombrie pe marele ecran

Multe adaptări după bestseller-uri, dar şi scenarii originale, comedii, drame, filme horror, producţii autohtone sau livrate de Cetatea Filmului, avem de toate în luna octombrie, pe marele ecran.

7 octombrie: Două lozuri, The Girl on The Train/ Fata din tren, Masterminds/ Hoţi de geniu

Două lozuri
Tonul comediilor din luna octombrie este dat în stil românesc. Căci ce poate fi mai „neaoş“ românesc decât disperarea a trei români, Sile, Dinel şi Pompiliu, care visează la o îmbogăţire bruscă, după ce joacă la Loto 6/49? Primit cu hohote şi aplauze de către publicul festivalier, Două lozuri a creat aşteptări uriaşe, atât timp cât actorii – Dorian Boguţă, Alexandru Papadopol şi Dragoş Bucură – speră la un succes cel puţin la fel de mare odată cu intrarea comediei în cinematografe. Citiţi un interviu cu ei aici, iar aici, puteţi revedea ecranizarea după textul lui Caragiale!

The Girl on The Train/ Fata din tren
Unele cărţi par a fi construite special pentru a fi ecranizate. Romanul Paulei Hawkins, „Fata din tren“, îşi datorează succesul ritmului alert cu care a fost scris, suspansului şi potenţialului cinematografic. Ca orice bestseller, şi-a urmat, cu alte cuvinte, destinul firesc. Emily Blunt o va interpreta pe Rachel, o tânără captivă într-o relaţie eşuată, dependentă de alcool şi cu înclinaţii depresive. În drumul ei zilnic cu trenul, îşi dezvoltă scenarii fericite, plecând de la imaginea unui cuplu aparent perfect. Până într-o zi în care observă ceva suspect.

Masterminds/ Hoţi de geniu
Jafurile bancare au fost unul din subiectele preferate ale regizorilor în acest an. Luate în serios  sau puse în practică de către amatori – Marauders/ Prădătorii, cu Bruce Willis şi Hell or High Water/ Cu orice preţ, cu Chris Pine -, ele au animat poveşti memorabile pe această temă. În Hoţi de geniu, abordarea nu ar putea fi altfel decât comică, de vreme ce cap de afiş sunt Zach Galifianakis (Marea mahmureală) şi Owen Wilson (Midnight in Paris). Se pune la cale un nou jaf bancar, unul dintre cele mai mari din istoria Americii de data aceasta. Sperăm şi dintre cele mai comice!


14 octombrie: Kubo and the Two Strings/ Kubo şi lăuta magică, Inferno

Kubo and the Two Strings/ Kubo şi lăuta magică
O animaţie produsă de studiourile Laika (Boxtroli), primită pozitiv de critici, inclusă şi în programul Anim’est 2016 – fanii animaţiilor o pot vedea astfel mai devreme, pe 8 octombrie, la Cinema Pro, de la 18:30. Amintim doar că veţi auzi vocile lui Art Parkinson, Charlize Theron, Matthew McConaughey şi Ralph Fiennes. Plasată într-o Japonie fantastică, aventura îl are erou pe istețul Kubo, un adolescent bun la suflet, modest şi povestaş, a cărui existenţă este răvăşită când invocă fără să vrea un spirit din trecut, care năvălește din ceruri pe pământ pentru a împlini o vendetta veche de când lumea.

Inferno
Este cel de-al treilea film din seria ecranizărilor „Codul lui Da Vinci“ şi, totodată, filmul care dă startul ediţiei a patra a Dracula Film Festival. Tom Hanks îl interpretează din nou pe abilul profesor Robert Langdon (a treia oară după Codul lui Da Vinci, 2006, şi Îngeri şi demoni, 2016, regizate de acelaşi Ron Howard) într-o aventură plasată în frumoasa Florenţa, Veneţia, dar şi în Statele Unite. Un rol diferit faţă de cele din Hologramă pentru rege ori Sully: Miracolul de pe râul Hudson, cu un potenţial mult mai comercial şi cu o miză diferită. Ana Ularu apare şi ea în Inferno, este agentul sub acoperire Vayentha.


21 octombrie: Toni Erdmann, A Monster Calls/ Copacul cu poveşti, Jack Reacher: Never Go Back/ Jack Reacher. Să nu te întorci niciodată!

Toni Erdmann
Recompensat cu Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film din competiția oficială a celei de-a 69 ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, Toni Erdmann a fost unul dintre favoritele criticilor la trofeul Palme D’Or. Winfried (Peter Simonischek) este un tată care o vede rar pe fiica lui, Ines (Sandra Hüller), prinsă mereu cu jobul ei într-o Companie din București. Într-o zi, se hotărăște să-i facă o vizită-surpriză, decizie problematică, fiindcă Ines lucrează la un proiect important. Maren Ade (regizoare şi scenaristă) punctează abil „piedicile“ care tulbură relaţiile dintre copii şi părinţi: timpul, jobul, stilul de viaţă.

A Monster Calls/ Copacul cu poveşti
Copacul cu poveşti este istorisirea unui băieţel, Conor O’Malley, de 13 ani, vizitat noaptea de un monstru, în timp ce mama lui agonizează pe patul de moarte. Când a scris povestea, Patrick Ness (autorul cărţii omonime şi scenarist) s-a inspirat din Siobhan Dowd, care s-a stins din viaţă la 47 de ani, înainte de a termina cel de-al 5-lea roman al său. „Am simţit că trebuie să duc ştafeta mai departe“, a subliniat el în emoţionanta introducere. Relativ la fel ca micuţa Sophie, din Marele Uriaş Prietenos, Conor va descoperi datorită vizitatorului misterios compasiunea, dragostea şi câţiva aliaţi pe care se va putea baza necondiţionat în pofida greutăţilor care îl încearcă.

Jack Reacher: Never Go Back/ Jack Reacher. Să nu te întorci niciodată!
Jack Reacher: Never Go Back este al 18-lea roman din seria Jack Reacher (de Lee Child, pseudonimul literar al scriitorului Jim Grant), vândut în lume în peste 100 de milioane de exemplare. Aventurile soldatului Jack Reacher sunt o odisee fără sfârşit. În noul capitol, Reacher (Tom Cruise) trebuie să o scoată din închisoare pe Susan Turner (Cobie Smulders), maior militar, ocazie cu care va scoate la iveală adevărul din spatele unei muşamalizări guvernamentale. Chiar dacă Tom Cruise este ceva mai scund decât sosia lui din carte, să dea viaţă unui personaj care cade mereu în picioare nu este deloc pentru el o misiune imposibilă.


28 octombrie: Rings/ Avertizarea 3, The Accountant/ Cifre periculoase

Rings/ Avertizarea 3
Blestemul casetei video, odată vizionată, revine. Este al 3-lea capitol din seria americană, originalul fiind producţia japoneză Ringu (1998), regizată de Hideo Nakata, după un scenariu inspirat din cartea lui Kôji Suzuki. Ce s-ar mai putea aduce nou după 18 ani şi după 2 readaptări? Un film în film, iată. Tânăra care decide să se sacrifice pentru a-şi salva iubitul, plonjează într-o serie de descoperiri înspăimântătoare şi realizează că pe casetă există un „film în film“, pe care nimeni nu l-a văzut până acum…

UPDATE! Filmul Rings/ Avertizarea 3, distribuit de Ro Image 200 se va lansa pe 17 februarie 2017, urmând ca pe 28 octombrie 2016 să aibă loc premiera OUIJA. Origin of Evil/ Quija, o nouă incursiune în lumea spiritelor invocate de tabla magică, cu o poveste și mai terifiantă decât primul episod din 2014.

SINOPSIS QUIJA: E anul 1965, suntem la Los Angeles, în căminul unei văduve, mamă a două fetiţe, care încearcă să-și câștige traiul cu ședințe de divinație, la limita înșelătoriei. Dar joaca ei de-a invocarea spiritelor nu va rămâne fără efect, căci va reuși să aducă în casa lor un spirit, însă unul pus pe răzbunare. Când fetița cea mică e posedată de spiritul malefic, cele trei ocupante ale casei vor fi nevoite să se confrunte cu experiențe greu de imaginat, și să-și înfrângă temerile pentru a izgoni spiritul înapoi, acolo unde îi e locul.

The Accountant/ Cifre periculoase
Ben Affleck este un savant matematician, care are o relaţie mai bună cu numerele decât cu oamenii. „Everything in its right place“ se vrea a fi motoul lui, la fel ca titlul piesei de pe coloana sonoră. Talentul genialului Christian este apreciat de o organizaţie criminală care îi foloseşte serviciile de contabil. Descoperit de autorităţi, începe să lucreze pentru un client ilegitim, şi el cu multe nereguli în firmă. Ce se întâmplă mai departe, vedeţi în cinematografe, din 28 octombrie!

Foto: Freeman Entertainment, Ro Image 2000, imdb.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *