Festivaluri, Noutăți

BIDFF 2016: un eveniment care include filme cu şi despre dans

Cea de-a doua ediție a celui mai antrenant eveniment cinematografic al toamnei, Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) va avea loc între 9 şi 13 noiembrie 2016. În competiţie intră 20 de filme cu şi despre dans, vor fi proiectate documentare din ultimii ani, expuse instalaţii de artă digitală, iar artişti renumiţi vor susţine conferinţe tematice.

Festivalul este dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume. Centrul Național al Dansului, Universitatea Națională de Muzică, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ București, Galeria Galateca și Club Control vor găzdui principalele evenimente.

Tema
Tema ediției din acest an este corpul digital, un corp emoțional, geopolitic și multi-senzorial, care forțează barierele realității contemporane și îndeamnă spectatorul să privească atent și să reacționeze ludic.

Secţiuni
Competiția oficială se concentrează pe instalații și filme de scurt metraj (ficțiune, animație, documentare) care forțează barierele corporalității. Premiile oferite sunt în valoare de 2000 de euro. În cadrul programului off competition vor fi proiectate filme de ficțiune și documentare.

În deschidere
Festivalul va debuta miercuri, 9 noiembrie, cu Intermedia Body, conferința despre inovație și noile tehnologii în dans, coordonată de Mihaela Kavdanska, care va avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București – Sala Auditorium, fiind co-organizat de Platforma Avmotional și Centrul de Muzică Electroacustică și Multimedia al UNMB.

Vernisaje
Ediția din acest an propune și expoziția internațională Corpul Digital– care cuprinde lucrări de artă digitală despre felul în care corpul se adaptează la era haosului informațional. Vernisajul va avea loc miercuri, 9 noiembrie, de la ora, 19:00 la Galeria Galateca. Expoziția va fi deschisă publicului pe întreaga durată a festivalului.

Din program
Cea de-a doua zi de festival este dedicată confluențelor dintre corp, sunet și video printr-o serie de ateliere și prezentări. Masterclass-ul The chicken or the egg?, susținut de regizorul spaniol Alex Pachon la UNATC, va adresa întrebări legate de raportul dintre muzică și dans în cadrul unui proces coregrafic destinat filmării. Prezentarea Claudiei Hart (SUA) de la Galeria Galateca se va concentra pe crearea corpurilor avatar în performance-ul contemporan.

Dansul pe marele ecran
Bucharest International Dance Film Festival deschide seria proiecțiilor de film cu o retrospectivă specială „Fragmente despre sens și senz“, un proiect de cercetare despre viața doamnei dansului românesc – Miriam Răducanu, vineri, 11 noiembrie, de la ora 18:00, la Centrul Național al Dansului. Și tot pe 11 noiembrie, unul dintre cei mai în vogă coregrafi ai momentului, câștigătorul Leului de Aur din cadrul Bienalei de la Veneția, Chris Haring va împărtăși publicului din experiența metodei sale de lucru.

Scurtmetraje
Sâmbătă, 12 noiembrie, va fi ziua dedicată competiției oficiale de scurt-metraje și instalații de dans. Din cele peste 1000 de aplicații primite, BIDFF 2016 prezintă o selecție riguroasă de filme care expun mișcarea ca mediu de reflexie și atitudine progresivă. Proiecțiile se desfăşoară la Universitatea de Muzică din București – Studioul Experimental de Operă și Multimedia.

Închidere
Ceremonia de decernare a premiilor BIDFF va avea loc duminică, 13 noiembrie, de la ora 20:00, în Club Control.

Citeşte aici mai multe detalii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *