Filme, Recenzii filme

„Nerve: Adevăr sau Provocare“, intens și foarte actual

Ești privitor sau jucător? Acestea sunt opțiunile în Nerve, în care jucători amatori de senzații tari acceptă provocări din ce în ce mai riscante din partea unei comunități anonime de privitori, cu scopul de a câștiga recompense prețioase.

Pe măsură ce feste mărunte se transformă în acțiuni pe alocuri periculoase, fanii urmăresc totul în direct cu ajutorul smartphone-urilor. Bazat pe popularul roman pentru adolescenți scris de Jeanne Ryan, „Nerve: Adevăr sau provocare“ este un thriller palpitant, în timp ce prezintă o analiză tăioasă a puterii ispititoare a rețelelor de socializare.

Provocarea începe în viața reală, atunci când Vee (Emma Roberts), protagonistă alături de Ian (Dave Franco), este stârnită de Sydney (Emily Meade), prietena ei cea mai bună, să iasă din zona de confort. Vee este pusă într-o situație care-i compromite imaginea și, printr-un impuls de răzbunare, intră intră în joc. Prin Nerve, personajul își pune la încercare o serie de limite și, în paralel, jocul devine o competiție și între cele două prietene.

Pe de o parte, observatorii sunt avizi de spectactol – din acest motiv provocările devin din ce în mai riscante -, iar pe de altă parte, jucătorii devin avizi de followeri. Fiecare probă îndeplinită este recompensată cu sume uriașe. E ca un show în care pâinea și circul sunt înlocuite de curse nebune pe motociclete, cu ochii închiși, iar spectatorii privesc cu măști pe față, căci toți cei care îi susțin o fac sub o identitate falsă. Goana după followeri/urmăritori și identitatea falsă sunt două realități din virtual pe care filmul le punctează.

„Primul nostru film, Catfish, a stârnit o discuție la nivel național cu privire la internet și identitate“, spune Henry Joost, unul din cei doi regizori (al doilea este Ariel Schulman). „Aceasta reprezintă o ocazie similară pentru a vorbi despre felul în care noi toți, dar mai ales adolescenții, comunicăm în prezent. Pe internet putem face tot felul de lucruri pe care în viața reală poate nu le-am face“, completează el. La un moment dat, Vee le spune celor implicați în joc să-și dea jos măștile și să aibă curajul să fie ei înșiși. Reacția lor va sublinia un alt adevăr: să fii activ online, sub anonimat, a devenit o obișnuință.

„Privitorii au acces la informațiile tale personale de pe Facebook, Instagram, Snapchat – orice platformă folosești. Ei creează provocări pe baza fricilor și aspirațiilor tale. La început, totul e ușurel și amuzant. Dar jocul încearcă să-ți testeze limitele“, adaugă Joost. Iată o nouă latură sinistră a internetului, care amintește de recentul I.T. (în cinematografe de vineri, 9 septembrie), cu Pierce Brosnan și James Frecheville în roluri principale. Și aici regăsim același semnal de alarmă. Oamenii pun prea ușor poze personale pe rețelele de socializare, „bifează“ locurile în care sunt, au prea multă încredere într-un spațiu cibernetic despre care cred că nu e controlat de nimeni. „Filmul surprinde acest fenomen și îl duce cu un pas mai în față“, completează Henry Joost.

Regizorii și producătorii au recurs la surse neconvenționale din care să se inspire, în vederea creării ritmului și energiei stimulatoare a poveștii. Printre aceste surse se numără și videoclipuri făcute de amatori, găsite pe Youtube. Interactiv și intens, „Nerve: Adevăr sau Provocare“ implică spectatorii din sala de cinema, unele acțiuni sunt intuitive, o parte, nu. Cum rămâne însă cu internetul? Este sau nu este periculos? Regizorii susțin că nu, că este, de fapt neutru. Și explică: „Tu ești responsabil pentru cum îl folosești. Poate fi un loc care să te inspire, unde poți întâlni oameni pe care altfel nu i-ai putea întâlni. Te poate ajuta să devii o persoană mai bună. Sau poate să scoată la iveală întunericul din tine. Până la urmă, totul se învârte în jurul ideii de a fi capabil să-ți asumi propriile acțiuni“.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Notă film:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *