Festivaluri, Noutăți

Documentare de top la Astra Film Festival 2016

Cea de-a 23-a ediţie a festivalului Astra Film are loc la Sibiu între 17 și 23 octombrie 2016. Nume legendare ale cinemaului documentar se regăsesc în selecţia de anul acesta: Werner Herzog, Gianfranco Rosi şi Frederick Wiseman.

Anul acesta au fost înscrise la Astra Film Festival (AFF) 2.000 de producţii, iar publicul va avea de ales dintr-o selecţie a celor mai bune 100 de documentare realizate în ultimul timp în ţară şi în lume. Filmele din programul AFF 2016 sunt grupate în funcţie de subiecte şi teme: „Inside Radical Islam“, „No Place Like Dis-Place“, „Citizens of the Online World“, „Communist Faiths“, „Aromanians“.

Voci puternice de autor vor atrage atenţia în secțiunile „Self-Family-Society“, „Doc-vlog“, „Circumscribed Spaces“, „Stories from Urbania“, iar programele „Encounters“, „Refurbished Past“ și „Reality Under Cover“ includ povești care îți taie răsuflarea. 40 dintre filmele care se regăsesc în programele tematice sunt incluse și în cele 4 secțiuni competiționale ale festivalului: „OutStanDox“, „Romania“, „Central & Eastern Europe“ și Student“.

Superstarurile cinemaului de non-ficţiune au şi ele o secţiune specială, „Great Master’s Latest“, în cadrul căreia vor fi proiectate The Pearl Button (r. Patricio Guzmán, premiat la Festivalul de Film de la Berlin), Fire At Sea (r. Gianfranco Rosi, Marele Premiu la Festivalul de Film de la Berlin în 2016), Lo and Behold, Reveries of the Connected World (r.Werner Herzog) și The Thoughts That Once We Had (r. Thom Andersen).

Frederick Wiseman, o altă legendă a filmului documentar, va fi omagiat printr-un program care include 3 titluri din filmografia sa, comparată cu o radiografie provocatoare și necenzurată a instituților americane și europene în ultimii 50 de ani. Academia Americană de Film a anunțat recent că regizorul va primi un OSCAR onorific pentru întreaga activitate.

Cele mai noi tehnologii pe care le explorează filmul documentar în formate precum VR, 360, webdoc sau full dome sunt prezente în Programul „The Future Is Now“. Pentru prima dată în Sibiu, publicul de la Astra Film Festival va experimenta vizionarea de film documentar în afara sălii de cinema cu ajutorul celor mai noi gadget-uri, precum ochelarii pentru realitate virtuală sau proiecții 360 de grade.

Selecția de filme a ediției din acest an se remarcă atât prin diversitatea subiectelor, festivalul are numeroase programe tematice, cât și prin înglobarea noilor formate de documentare imersive și new media. De 23 de ani, Astra Film Festival este ca un pașaport cu care spectatorii pot traversa granițe și explora alte lumi. (Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu)

Găsiţi AICI programul complet al Festivalului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *