„Cei șapte magnifici“, un western visceral, cu Denzel Washington în rol principal

Regizat de Antoine Fuqua, Cei 7 magnifici este o readaptare a unei povești clasice într-un western ce redă povestea a șapte pistolari justițiari care eliberează o comunitate de sub teroarea unor bandiți.

„Când cei de la MGM (n.r. Metro-Goldwyn-Mayer Pictures) mi-au cerut să fac un film western, am fost foarte încântat, mai ales pentru că eu am crescut cu astfel de producții“, spune Antoine Fuqua care, în copilărie, se uita la western-uri cu bunica lui. „Apoi m-am întrebat de ce să fac un western azi, de ce ar fi important. Iar răspunsul a fost:  se întâmplă atâtea în lume, e multă tiranie, ei bine, asta îl face relevant. E nevoie de un grup special de oameni care să lupte cu tirania asta“, continuă el.

În plus, spune producătorul Roger Birnbaum, actuală este şi tema ajutorului necondiţionat. E vorba de șapte bărbați care trăiesc în afara legii, dar care nu ezită să ajute dezinteresat o comunitate aflată în pericol. Se motivează unii pe alții și își depășesc condiția alegând să lupte cu o forță copleșitoare numeric: sunt șapte oameni împotriva unei armate. Și fac asta doar pentru a salva niște oameni și pentru a restabili ordinea“, completează producătorul.

Pe de altă parte, noua generația cu siguranță nu e familiarizată cu clasicul film cu același nume produs în 1960, care-i are în roluri iconice pe Yul Brynner, Eli Wallach, Steve McQueen, Charles Bronson și Robert Vaughn. În concluzie, crede Todd Black, co-producătorul, povestea trebuie respusă pentru tinerii de azi, într-un format accesibil și plăcut lor, pentru că „în miezul ei, ea este, de fapt, despre oameni care fac dreptate, iar asta e ceva ce eu caut în fiecare film pe care îl produc“, afirmă Todd Black.

Ideea acestui nou film s-a născut în 2010, când Roger Birnbaum a ajuns la conducerea MGM și a dobândit acces la arhiva studioului. Frunzărind titlurile de colecție a remarcat pelicula din 1960, Cei șapte magnifici/ The Magnificent Seven, care îi plăcuse teribil în vremea studenției. Acum, însă, a aflat cu uimire că la baza ei se află filmul japonez Cei șapte samurai, regizat de Akira Kurosawa, un clasic al genului. Atunci i-a venit lui Birnbaum ideea de a reface povestea celor șapte justițiari. Așa că atunci când a revenit la rolul de producător a căutat o perspectivă nouă și modernă. Aici a intrat în scenă Antoine Fuqua a cărui primă propunere pentru film a fost Denzel Washington.

Fuqua și Washington au mai lucrat împreună și au o relație specială, iar regizorul avea un presentiment că actorul va accepta noua provocare. Todd Black, un alt producător, crede că Denzel Washington a spus da proiectului din mai multe motive: nu jucase niciodată într-un western, era un tip de film complet diferit față de ceea ce alege el și avea și o relație foarte bună cu regizorul.

Așa a ajuns actorul să joace rolul lui Chisolm, șeful găștii de pistolari, un fel de omul potrivit la locul potrivit. Următorul actor ales pentru un rol în gruparea magnificilor a fost Chris Pratt, care îl întruchipează pe Josh Faraday, mâna dreaptă a lui Chisolm.

Pratt a acceptat şi el rolul pe loc. A fost teribil de încântat de colaborarea cu dresorul de cai și cu cowboy-ii din viața reală. Uimitoare pentru el a fost și relația de prietenie care s-a legat rapid între cei șapte actori, care au devenit și în viața reală o gașcă, exact ca în film.

„A fost nemaipomenit să îi adunăm pe toți acești actori pe care în mod normal nu-i vezi într-un western“, spune regizorul Antoine Fuqua, care se declară mândru de nota unică și contemporană a filmului.

Distribuția a fost completată de Ethan Hawke ca Goodnight Robicheaux; Vincent D’Onofrio ca Jack Horne; sud-coreeanul Byung-Hun Lee în rolul lui Billy Rocks; actorul american de origine mexicană Manuel Garcia-Rulfo ca Vasquez; și actorul de origine indiană Martin Sensmeier ca Red Harvest.

Filmul intră în cinematografele de la noi vineri, 23 septembrie.