Filme

Ce l-a convins pe Timur Bekmambetov să regizeze noul „Ben-Hur“

Deposedat de titlul de prinț, separat de familie şi de femeia pe care o iubeşte, Judah Ben-Hur (Jack Huston) este forţat să devină sclav.

„Ben-Hur“ este povestea lui Judah Ben-Hur, un prinţ acuzat pe nedrept de trădare de către fratele său adoptat, Messala (Toby Kebbell), un ofiţer din armata romană. După ani de zile pe mare, el se întoarce în ţara sa natală pentru a căuta răzbunarea, dar găseşte salvarea. Filmul este inspirat din romanul lui Lew Wallace, „Ben-Hur: A Tale of the Christ“.

Când i s-a propus să regizeze un nou „Ben-Hur“, Timur Bekmambetov a refuzat. Reticența lui s-a bazat pe teama de a nu putea realiza ceva cel puțin la fel de bun ca varianta din 1959, considerată cea mai bună ecranizare (aceasta din urmă este a 6-a).

Filmul din 1959 nu e doar un film, e un fenomen care a creat o adevărată cultură şi un adevărat cult în secolul trecut.  Aşa că, atunci când mi s-a oferit şansa de a regiza un nou <<Ben-Hur>> primul meu gând a fost: <<Exclus!>>. Totuşi, producătorul Sean Daniel m-a convins să citesc scenariul, care s-a dovedit a fi o poveste plină de miez, cu o acţiune senzaţională, personaje extraordinare şi multe idei profunde. Chiar dacă decorul şi eroii sunt de acum câteva mii de ani, emoţiile şi acţiunile lor sunt foarte actuale, cu rezonanţă universală. (Timur Bekmambetov)

Și scenaristul John Ridley a experimentat trăiri similare în timp ce dezvolta scenariul. A trecut prin aceeași teamă ca un nou scenariu după o istorie clasică să nu fie privită cu reticență de fanii producției.

Cei mai frenetici fani ai filmului clasic din 1959 ar fi considerat că orice remake nu e altceva decât o blasfemie. Oamenii au tendinţa doar de a-şi aduce aminte de Charlton Heston şi de celebra cursă de care, dar evreul Ben-Hur e un personaj clasic, bogat în nuanţe. E un om căruia i se face o mare nedreptate şi care caută răzbunare şi mântuire. Personajele complexe ca Ben-Hur şi Messala sunt, de fapt, motivul pentru care revenim oricând la această poveste, aşa că mi-am propus să redau tensiunea conflictului dintre aceşti doi vechi prieteni şi să fac din asta un laitmotiv, aşa cum a fost cursa de trăsuri.

Revenind la universalitatea mesajului din „Ben-Hur“, Timur Bekmambetov completează: „E vorba de natura umană şi, cum bine ştim, asta nu se schimbă“. Regizorul este convins că, în multe aspecte ale vieţii, încă trăim în Imperiul Roman, după valorile lui. „Puterea, lăcomia, succesul sunt încă la modă astăzi, oamenii fac orice să îşi atingă obiectivele şi sunt foarte puţini cei care înţeleg că adevăratele valori umane sunt iertarea şi colaborarea“, mai spune el.

Una dintre marile provocări pentru echipa de producţie a fost găsirea celui mai potrivit actor pentru rolul prinţului evreu Ben-Hur. Producătorul Sean Daniel povestește că au avut loc castinguri peste tot în lume pentru a găsi varianta cât mai convingătoare.

Era foarte important cine îi joacă pe Ben-Hur şi Messala, mai ales că cele două personaje, deşi antitetice, au o chimie specială în film. La început, sunt fraţi şi prieteni, darajung să devină rivali, duşmani. În clipa în care i-am văzut pe Jack Huston şi pe Toby Kebbell lucrând împreună, am ştiut că am găsit cei mai potriviţi actori pentru cele două roluri. (Sean Daniel)

Cel mai aşteptat moment al noului film „Ben-Hur“ este cursa de care, inspirată, conform declarațiilor lui Timur Bekmambetov, din cursele NASCAR și din Formula 1. Scena a presupus 12 săptămâni de pregătire intensivă pentru cei doi protagoniști, 32 de zile de filmare, mii de ore de antrenament și cascadorii.

LG Days cu reduceri de până la 100 € la telefoane. Oferte speciale de la Orange.

La vremea ei, cursa de care a fost era un sport extrem de intens şi apreciat, dar, recunosc, noi ne-am inspirat din cursele NASCAR şi din Formula 1. (Timur Bekmambetov)

Notă: Filmul „Ben-Hur“ este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 19 august 2016. Va putea fi vizionat în format 3D şi IMAX 3D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *