Filme, Noutăți

Filmul documentar „Reţeaua“: tot ce trebuie să ştii despre el

Regizat de Claudiu Mitcu, Reţeaua este inspirat dintr-o realitate medico-socială şi are la bază investigaţia jurnalistului Vlad Mixich.

Protagonistul documentarului, Vlad Voiculescu, este noul Ministru al Sănătăţii.
Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de numire a lui Vlad Voiculescu în funcția de ministru al Sănătății, iar astăzi, 20 mai, la ora 14.oo, a avut loc Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură, la Palatul Cotroceni. Vlad Voiculescu a inițiat în 2008 așa numita Rețea a Citostaticelor, un grup de peste 400 de voluntari din toată Europa care aduceau gratuit în România medicamentele care lipseau bolnavilor de cancer.

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu

Filmul este regizat de Claudiu Mitcu.
Povestea Rețelei Citostaticelor este şi tema documentarului regizat de Claudiu Mitcu. Din filmografia lui fac parte şi documentarele Nisipuri (2007), Australia (2009), Ciupelniţa, Circul vesel (2010) și Noi doi (2011). În 2010, regizorul a primit din partea Ambasadei Franţei în România „Premiul Drepturilor Omului“ pentru abordarea deschisă a diversităţii din filmele sale documentare.

Claudiu Mitcu
Claudiu Mitcu

Reţeaua a câştigat, recent, un premiu important.
Producția a avut premiera internațională la sfârșitul anului trecut și a fost proiectată în numeroase festivaluri din țară și din străinătate. Filmul a câștigat la începutul acestei săptămâni „Premiul pentru cel mai bun documentar“ la Gala Uniunii Cineaștilor din România.

Investigația jurnalistică realizată de Vlad Mixich a stat la baza documentarului.
Timp de 5 ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor sau simpli turiști au cumpărat și au adus în România medicamentele necesare pacienților aflați în impas sau medicilor acestora. Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială. Rețeaua urmărește drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria și Ungaria până la pacienții din România, ne prezintă modul în care rețeaua funcționa și pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia.

Rețeaua este o producție Parada Film și WeAreBasca, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu participarea HBO România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *