Animaţie, Cannes2016, Noutăți

Cannes, Un Certain Regard: „La tortue rouge“, o coproducţie Ghibli-Europa, a luat Premiul special al Juriului

Un bărbat naufragiază pe o insulă tropicală pustie, populată de păsări, raci şi ţestoase. În timp ce încearcă să fugă, naufragiatul are parte de o întâlnire neobişnuită.

Regizată de Michael Dudok de Wit (62), animaţia La tortue rouge/ Ţestoasa roşie este o coproducţie între mai multe studiouri europene (Wild Bunch, Why Not Productions) şi celebrele Studiouri Ghibli din Japonia.  La tortue rouge a câştigat anul acesta, la Cannes, la secţiunea Un Certain Regard, Premiul Juriului.

Noémie Luciani a scris despre animaţie, pentru lemonde.fr, că este o „robinsonadă fără cuvinte, de o frumuseţe vizuală şi muzicală care îţi taie respiraţia“. În 2001, Michael Dudok de Wit a luat Oscarul pentru scurtmetrajul de 9 minute, Père et fille. 

Ţestoasa roşie este debutul lui în lungmetraj. „Nu am avut ambiţia să fac un lungmetraj, dar am primit într-o zi un mail din partea Studiourilor Ghibli, în care am fost întrebat dacă am luat în considerare posibilitatea de a realiza un lungmetraj“, a declarat el pentru ARTE Cinema.

„Când i-am făcut propunerea de a lucra împreună nu a spus Da din prima. Am înţeles că are nevoie de un sprijin moral şi tehnic“, a spus Toshio Suzuki, producător Ghibli. Ce i-a atras pe japonezi la proiectul olandezului şi de ce l-au căutat? Amprentele asiatice, scrie aceeaşi Noémie Luciani, prezente în animaţiile sale.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Regizorul îşi trage seva din filmele lui Akira Kurosawa, stampele lui Hokusai şi Hiroshige, arta călugărilor budişti din sec. al XVIII-lea, filozofia Zen în egală măsură. Minimalismul expresiv transpus în desene, muzică, gesturi, sentimente şi decor a fost cuvântul-cheie pe care a mizat Michael Dudok de Wit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *