Festivaluri, Noutăți

„Aliyah DaDa“ este proiectat azi, la Iași

Documentarul Aliyah DaDa poate fi văzut astăzi, de la orele 16.00, la Casa de Cultură Mihai Ursachi din Iași, în cadrul Serilor Filmului Românesc.

Ca însemnat centru al comunității evreiești din România, Iașul este teatrul unor importante evenimente prezentate pe larg în documentarul regizat de Oana Giurgiu. Câștigător al Premiului GOPO pentru Cel mai bun film documentar românesc din 2015,  Aliyah DaDa spune povestea emigrației evreilor din România in Israel începând din 1881, până în epoca comunistă, abordând în același timp subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel.

Un capitol important din film se referă la Pogromul de la Iași, contextul în care s-a petrecut și câteva mărturii printre care și cea a lui  Meir Rosenne, care avea atunci doar 10 ani și care mai târziu, după emigrarea în Israel, avea să devină ambasador al Israelului în SUA și Franța. El își amintește zilele de 29 si 30 iunie 1941 astfel:

Au început bombardamente teribile asupra Iașilor și noi locuiam pe Anastasie Panu 72, și din curtea din spate, o văd ca și astăzi, era un depozit considerat drept adăpost. Și ne-am instalat acolo, erau vreo 100 de persoane, am adus paturile acolo, că tot timpul erau bombardamente, asta era sâmbătă seara, în ziua de 28 iunie.
Duminică dimineața s-a spus la radio că toți evreii trebuie să vină la poliție ca să primească un bilet liber.Tata a spus, <<mai bine să nu mergem la poliție>> și am rămas în adăpost, bombardamentul s-a oprit, asta era luni dimineață. Odată vine ăla care aducea sifoane, care era evreu, însă arăta ca creștin, avea o mustață a la Stalin și era roșcat, vine el cu sifoanele și zice, nici nu știți ce jale e în oraș, s-au omorât oameni pe stradă.

Aliyah DaDa este primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu. Montajul este semnat de Letiția Ștefănescu, imaginea de Mihai Tănase, iar coloana sonoră de Raza Studio – Sebastian Zsemlye și Alex Dragomir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *