Festivaluri, Noutăți

Serile Filmului Românesc 2016, de neratat

Producții cinematografice în premieră la Iași, invitaţi speciali, expoziţii de artă tematice şi documentare româneşti premiate – iată highlight-urile Festivalului Serile Filmului Românesc 2016, (SFR).

Anul acesta, criticul de film Irina –Margareta Nistor va fi ambasadorul cultural al Festivalului. Dincolo de consultanţa cinematografică, va intra în dialog cu partenerii și publicul cinefil, în ideea promovării evenimentului din luna mai de la Iași.

(…) De-abia aștept să îmi reprezint patria, inclusiv cu istoria sa pre-revoluționară și o incursiune în pelicule vizionate în ilegalitate pe video, în speranța de a uita, pe atunci, de o viață fără de speranță, și cu efect de pețitoare, pentru că multe cupluri s-au cunoscut la o noapte cu vedete de celuloid. Aveți ocazia unei călătorii în timp, în singura nostalgie îngăduită!

Invitatul special al SFR 2016 este Mircea Diaconu, care va fi sărbătorit alături de prietenii și colegii din cinematografia românească. Programul include filmele în care actorul a jucat roluri însemnate, de la Actorul și sălbaticii (1975), Asfalt Tango (1995) şi Filantropica (2002), până la Promisiuni (1985), Filip cel bun (1975), Mere Roșii (1976) sau Doar cu buletinul la Paris (2015). La finalul proiecţiilor, publicul va avea ocazia să discute cu invitații şi să cunoască detalii din spatele producţiilor. Alături de Mircea Diaconu, se vor mai afla Ileana Popovici, Elisabeta Bostan, Dan Pița, Șerban Marinescu, Dorel Vișan, Marius Florea Vizante ș.a.

În cadrul Serilor Filmului Românesc, Iașul va fi gazda unor filme noi, premiate internațional și național, unele dintre ele, în premieră în oraşul pe 7 coline. Titlurile anunţate sunt Ilegitim, Miracolul din Tekir, Cel Ales, Doar cu buletinul la Paris, 03. ByPass, LIVE, Comoara şi Chuck Norris vs Comunism.

Un alt eveniment important este participarea artistului Ion Bârlădeanu la vernisajul expoziției „Arta filmului“, pe 4 mai, miercuri, de la ora 19.30, în incinta Muzeului Unirii. Intrarea este liberă.

Ion Bârlădeanu a selectat timp de mai bine de treizeci de ani imagini din reviste și a făcut o serie de colaje unice. Le face cu intenția de a face filme. Pornește de la un talent nativ de desenator și, dorindu-și să regizeze sau să joace în filme, creează o lume imaginară proto-pop ce este cu douăzeci de ani înaintea unei receptări românești, deoarece stilistica pop este o realitate post-decembristă în România, o consecință directă a societății de consum. (…) Toate colajele sale sunt un hibrid foarte special de artă pop hibridată de un filon suprarealist  – dada. (Dan Popescu)

Documentarul Lumea văzută de Ion B. (2009) va fi proiectat duminică, 8 mai,  la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 14.30. Este produs de HBO și regizat de Alexander Nanău. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Paşaport de Germania, Aliyah DaDa, Muzeon-Ştefan Râmniceanu, Viaţa între două filme, Război pe calea undelor, Lumea văzută de Ion B., Evrei de vânzare, Kapitalism-reţeta noastră secretă, Starea lucrurilor-Horea Paştina şi Balta Albă sunt alte titluri care vor putea fi vizionate la secţiunea Documentar.

NOTĂ: Ediția a VII-a a Festivalului va avea loc în perioada 4-8 mai 2016, la Iaşi, iar detaliile complete (program, locurile în care vor fi proiectate filmele) le găsiţi pe pagina oficială a Festivalului, festivalsfr.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *