Festivaluri, Noutăți

Premiile BIFF 2016: „Soy Nero“, cel mai bun film

Cea de-a douăsprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film București a ajuns la final. Sâmbătă seara, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, a avut loc Gala de închidere. Producția regizată de iranianul Rafi Pitts a luat marele premiu

Soy Nero este și filmul care a deschis oficial Festivalul şi care a rulat în prezenţa regizorului Rafi Pitts, oaspetele de onoare al BIFF 2016. Scenariul a fost scris împreună cu Răzvan Rădulescu și îl are în centru pe Nero, un tânăr mexicano-american, care vrea să devină cetățean american cu drepturi depline, prin intermediul programului „Green Card soldiers“. Forța artistică a poveștii, care a reușit să depășească prin mesajul ei granițele spațiale și temporale, vorbind despre drame ale actualității, a fost argumentul care a convins juriul să-l declare marele câștigător al ediției din 2016.

Premiul criticii a mers tot în Iran și a fost acordat producției A Dragon Arrives, regizată de Mani Haghighi (care semnează și scenariul). Motivația juriului a fost următoarea: „pentru că arată o altă față a cinematografiei iraniene și combină foarte ingenios mai multe genuri – film noir, documentar, fantasy“. A Dragon Arrives a fost descris de criticii de film ca o capcană întinsă publicului, formată din culori și lumini, pretenții arthouse și linii de subiect misterioase.

Clapperboard din lemn pentru studio de filmare, cadou special pentru cinefili.

La fille du patron (regie și scenariu Olivier Loustau) a obținut Mențiunea specială a juriului. Filmul a făcut parte din secțiunea Filmul francofon, categorie nouă în Festival, alături de Secțiunea Veneția. Cu o puternică amprentă socială, La fille du patron își dezvoltă scenariul în jurul unor juxtapuneri nonconformiste, creionând portretul la zi al working class-ului francez, cu un stil plin de umor de cea mai bună calitate. Motivația acordării premiului a constat în felul în care Olivier Loustau a știut să redea într-un mod blând un subiect cu accentuată temă socială.

Premiul pentru Cel mai bun scenariu a revenit lungmetrajului Death in Sarajevo (regizor și co-scenarist Danis Tranovic) pentru „modul strălucit în care combină realitatea contemporană cu reflecțiile emoționante asupra trecutului și viitorului“. Bazat pe piesa Hotel Europa (Bernard-Henry Levy), Death in Sarajevo vine pe filiera filmelor-parabolă, tipice regizorului bosniac. O poveste balcanică, despre nesfârșita tranziție, un thriller care ne reamintește că istoria se repetă.

L’avenir (r. Mia Hansen-Løve) a luat premiul pentru Cea mai bună regie. Mia Hansen Løve ne-o prezintă pe Isabelle Hupert în rolul unei profesoare de filozofie a cărei viață plăcută este despicată de o veste neașteptată și crudă. Umorul rafinat cu care este tratată problema apăsătoare prin care trece o femeie a fost argumentul care a convins juriul să îi ofere această distincție.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *