Festivaluri, Noutăți

Documentarul „Biserici de lemn din România“ merge la Los Angeles!

Documentarul Biserici de lemn din România a avut, pe 8 aprilie, o proiecție europeană la Roma, la Biblioteca Vaccheria Nardi. După premiera de la Roma, documentarul ajunge la Los Angeles.

Filmul  a fost recent selecționat la South East European Film Festival Los Angeles (28 aprilie – 5 mai), unde concurează pentru titlurile de  „Cel mai bun documentar“ și „Cea mai bună imagine de film documentar“. După proiecția din cadrul Festivalului, va avea loc o sesiune de Q&A, la care vor participa regizorul Kiki Vasilescu și producătoarea Cristina Iordache.

Alte filmele românești care vor avea premiera nord-americană în cadrul acestui festival sunt De ce eu?, de Tudor Giurgiu și București non-stop, de Dan Chișu.

South East European Film Festival educă și promovează diversitatea culturală în contextul Europei de Sud Est prin prezentările anuale de filme din regiune și prin proiecții și programe derulate de-a lungul întregului an. SEEfest organizează conferințe, retrospective, servește drept reper cultural și resursă pentru cercetatori și producători de film, generând oportunități pentru schimburi culturale între California și Europa de Sud-Est.

Filmat în Oltenia, Banat și Transilvania, filmul documentar este o incursiune într-un teritoriu al țării noastre cu monumente tipice României, dar prea puțin mediatizate, dacă nu chiar uitate, în comparație cu cele din Maramureș: bisericile de lemn construite în secolul XIX.

Există un interes larg al publicului din România de a cunoaște mai bine valorile autentice ale țării noastre, valori care există la ora actuală, dar sunt prea puțin mediatizate. În prezent,  țara noastră e destul de dezvoltată ca să nu mai importe totul din Occident, începe să se nască o mândrie și o serie de valori românești cu care ne lăudăm. Bisericile din lemn sunt valori dpdv istoric, arhitectural, etnografic, estetic, și obiective turistice pitorești. (Kiki Vasilescu)

Notă: Documentarul poate fi achiziționat în format DVD împreună cu revista Historia, de la chioșcurile de ziare, și cu albumul Lăcașuri din lemn. Biserici de sat din Sălaj, din colecția Igloo Patrimoniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *