Filme, Recenzii filme

Jurnal animat: „Împărăția viselor și-a nebuniei“

Lumea nu e destul de simplă pentru a fi exprimată în cuvinte.
(Hayao Miyazaki)

În ziua a patra de Anim’est, m-am teleportat în Japonia, printre vise și nebunii, direct în culisele unui studio de animații, faimosul Ghibli, alături de și mai faimosul Hayao Miyazaki.


Produs de Nobuo Kawakami și regizat de Mami Sunada, Tărâmul viselor și-a nebuniei (2014) este un documentar despre Studioul Ghibli, despre oamenii din spatele și din interiorul lui, despre pasiunea pentru animații, despre Miyazaki, firesc, și, nu în ultimul rând, despre cele mai recente două lungmetraje scoase de Studio:  The Wind Rises (Se-nalță vântul, r. Hayao Miyazaki) şi The Tale of Princess Kaguya (Povestea Prințesei Kaguya, r. Isao Takahata).


TITLUL. De ce Tărâmul viselor și-a nebuniei? „Cei care construiesc mașini și avioane ajung o unealtă a industriei pentru care lucrează. Trăiesc un vis blestemat. Așa e și cu animația“, spune regizorul și scenaristul lungmetrajului The Wind Rises. Miyazaki face legătura cu aparatele de zbor, pentru că sunt o pasiune a lui din timpul copilăriei, o pasiune pe care a tradus-o vizual în multe din filmele sale – pisici uriașe cu rol de autobuze zburătoare, dirijabile și avioane militare, mături care transportă personaje dintr-un loc în altul.

2

1

2b


STUDIOUL. Nu vă imaginați că veți afla prea multe secrete din rețetele Ghibli, Casa își ține bine sub cheie misterele. Dar veți pătrunde într-un univers fascinant. Locul în care s-au născut Totoro, Prințesa Mononoke sau Jiri e acoperit cu iederă vara, are geamuri ca niște ochi cu pleoape mijite și terase verzi pe acoperiș.

IMG_5532

Trei oameni sunt permanenți“ aici: Suzuki (producător), Miyazaki și Nonako. Miyazaki e inima, Suzuki e mintea, iar Nanoko… omu’ la costum, cel care se ocupă cu partea juridică. Pentru că da, există și așa ceva în industria filmelor de animație. 🙂 Permanentă la Ghibli mai e și Ushiko, o pisică leneșă, care nu zboară, nu vorbește, ci mai mult plutește. O s-o vedeți în documentar!

ushiro

Încă un lucru despre Ghibli! Celor patru sute de angajați de-aici nu li se garantează un loc de muncă pe viață, ar trebui să știe asta din momentul în care calcă pragul Studioului. Pe ușa lui, scrie mare:

Te rugăm să-ți dai demisia dacă:
1). nu ai idei;
2). te bazezi pe alții;
3). nu-ți asumi responsabilități;
4). nu ai entuziasm.


OMUL. La 11 fix, dimineața, Hayao Miyazaki sosește la muncă, iar la 9 fix, seara, pleacă. Zilnic, cu precizia unui ceas. Mai puțin duminica, ziua lui de concediu. Nu lucrează niciodată cu un plan prestabilit și crede că filmele sunt creaturi organice. „Ca să-ți placă un film, trebuie să fii filmul însuși“, spune el. E doar o linie dintr-un portret al unui locuitor de pe tărâmul viselor și-a nebuniei. Tabloul complet îl descoperiți în documentar!

Foto: – imdb.com, cubecinema.com, fanpop.com,  lisasaidit.blogspot.ro, ourgoldenage.com.au,  ramblingandranting.com, pageresource.com,  arts.umich.edu, thecreatorsproject.vice.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *