În lipsa rațiunii: rătăcirile profesorului Abe

Filozofie, iubire, magie – Woody și-a dozat iar ingredientele preferate, le-a topit în creuzetul propriei imaginații și ne-a adus un nou film.  În lipsa rațiunii vine, de azi, și în cinematografele de la noi!

Îmi amintesc și acum scena din librărie, din Annie Hall, în care Alvy îi spune lui Annie că „Viața se împarte în oribil și mizerabil“. Ca multe dintre filmele lui Woody Allen, replica este o „translatare“ a gândurilor regizorului în retorica unui personaj. „Fii fericit că ești doar mizerabil!“, completa Allen maxima de mai sus, în timpul unui dialog cu Stig Bjӧrkman, într-un context în care „oribil“ însemna, pentru el, situații extreme, cum ar fi, de exemplu, bolile în stadiu terminal.

Alvy Singer (Woody Allen) și Annie Hall (Diane Keaton), în filmul „Annie Hall”

Fericit că este doar mizerabil ar trebui să se simtă și profesorul de filozofie Abe Lucas (Joaquin Phoenix), unul dintre protagoniștii din filmul În lipsa rațiunii. Are toate datele. Nu suferă de o maladie incurabilă și nici victimă a vreunei calamități nu e, este doar părăsit de soție, lipsit de perspective și orice dorință de socializare. Nu face o tragedie din asta și nici nu-i pasă de ce crede lumea despre el. E chiar simpatic în felul lui, nu degeaba Rita (Parker Posey) și Jill (Emma Stone) îl văd ca pe un tip romantic, conform idealului masculin din imaginația lor.

Rita Richards (Parker Posey) și Abe Lucas

Joaquin Phoenix este, de altfel, familiarizat cu rolurile de solitar. Și în Her, și în  Iubire la New York, personajele lui se însingurează fie din cauza unor relații eșuate, fie din cauza unor înclinații depresive. Dar Woody Allen are meritul de a transforma un caracter cu predispoziții deprimante într-unul amuzant, simpatic. De parcă ar avea o slăbiciune pentru debusolați, îi place să se joace cu ei, să le planteze un gând sucit în minte și să-i urmărească evoluția. În lipsa rațiunii despre asta vorbește, despre felul în care crește un gând sucit, venit pe lume printr-o întâmplare.

Woody Allen și Joaquin Phoenix

Fără a dezvălui detalii din poveste, spun numai că, în momentul în care Abe este martor, întâmplător, la o conversație purtată de niște necunoscuți, domnul profesor se va schimba radical. Își pune în practică propria credință, filozofie mai precis: în viață, faptele au valoare, și nu teoriile. Și o va lua pe calea rătăcirii! Suntem, cu toții, niște supuşi fragili pe drumul vieţii. Şi nu e nevoie decât de o secundă să o iei pe un drum greşit, spune Woody Allen.

Abe Lucas

E amuzant să vezi ce-a înțeles Abe prin a valorifica faptelea trece la acțiune. Allen interpretează o idee filozofică în maniera lui unică. Cei care îi știu filmele nu sunt străini de preocupările sale pentru filozofie sau psihologie, de modul lui umoristic de a îmbuna teme grave – moarte, viață, iubire, religie, crimă, moralitate. Și nici de alte amprente care se regăsesc și În lipsa rațiunii: ritmul alert – în desfășurarea evenimentelor și dialoguri, elementele de magie (într-o măsură mai mică, dar prezente), preferința pentru actorii albi (caucazieni), coloana sonoră care rezonează cu tonul istorisirii și cu personalitatea personajelor. Așadar, dacă vă place Woody Allen, rezervați-i weekend-ul! Fanii știu de ce. 🙂