Filme, Recenzii filme

Interstellar: Calatorind prin Univers

Do not go gentle into that good night  

„Do not go gentle in that good night“. Am plecat cu aceste cuvinte de la „Interstellar: Calatorind prin Univers“. Si am vrut sa stiu ale cui sunt, cine le-a scris si de ce. L-am descoperit pe Dylan Thomas (1914-1953), un poet nu foarte cunoscut acum, dar foarte popular la vremea lui. Si m-am intrebat: cum a ajuns Christopher Nolan la el si cum ar fi sunat „Do not go gentle in that good night“ daca nu era Michael Caine cel care ii dadea glas. Si-am inteles. La fel ca si Dylan Thomas in poeziile lui, Christopher Nolan a mizat, in film, pe forta vizuala si acustica a cuvintelor si, prin ele, a imaginilor.

Dar pana la imagini si sunete, mai e un detaliu. Dylan Thomas a scris poemul „Do not go gentle in that good night“ tatalui sau, aflat pe patul de moarte. La randul lui, pentru a-l provoca pe Hans Zimmer, compozitorul coloanei sonore, Nolan a stiut sa apese pe un buton sensibil, ii spun „butonul tata“. Nu i-a dat nici o idee lui Zimmer despre subiectul filmului, exceptand o scena scurta, scrisa la masina. „Era o fabula frumoasa despre un tata si relatia sa cu fiul lui, cu care am rezonat pentru ca propriul meu fiu nu vrea sa fie muzician, viseaza sa devina om de stiinta, deci Chris a apasat butoanele corecte“.

Dupa care, s-a asezat la pian si a incercat sa evoce emotiile pe care le-a trait ca tata. „Pentru Nolan, acea piesa despre experienta mea cu fiul meu a devenit centrul povestii. Si, in incercarea de a crea muzica, ne-am dat seama ca, cu cat nava se indeparta mai mult de Pamant, cu atat era mai important sa revenim la acea piesa si sa ramanem conectati la acele emotii“.

Problema e ca in aceasta calatorie spatiala si temporala, nu toti raman la fel de conectati la emotii, pentru ca nu toti sunt tati. Exista si roboti, si oameni robotizati si barbati care nu au copii. Criogenatul Dr. Murph (Matt Damon) si-a congelat nu numai trupul, ci si sentimentele, Amelia Brand (Anne Hathaway), fiica profesorului Brand (Michael Caine), incearca sa dea o definitie incriptata a dragostei, lipsita de o experienta reala, umana, iar Tars este o masinarie care actioneaza dupa comenzi, desi are si setari private. Profesorul Brand isi trimite, la fel, fiica in necunoscut, chiar daca isi poetizeaza intentiile – el este cel care spune, in momente cheie din film, „Do not go gentle in that good night“. Singurul umanizat ramane Cooper (Matthew McConaughey). Din acest motiv, am vazut filmul ca pe o oglinda intoarsa spre el, spre un anume lucru pe care l-a facut in trecut si pe care ajunge sa-l regrete. Conectat permanent la emotii. La relatia dintre el si fiica lui, Murph, si de-abia apoi la misiunea pe care o are de indeplinit.

Ca sa nu ne pierdem prea mult printre tati, fii si emotii, iata pe scurt, si povestea filmului. O criza agricola ameninta pamantul. Praful starnit de miscari inexplicabile ale naturii usuca plantele si respiratia oamenilor. Cooper, fost pilot de incercare si inginer, actual fermier, incearca sa-si explice fenomenul. Anomaliile nu au loc doar pe campul cu porumb, ci si in spatii inchise. In camera lui Murph, cartile si obiectele se misca, si ele, inexplicabil. „Nu e o fantoma, e gravitatia“, spune el. Printr-un calcul matematic, Cooper si Murph descopera niste coordonate. Pleaca spre locul indicat de ele si, din acest punct, incepe calatoria interstelara. Cooper este trimis intr-o misiune spre necunoscut a carei evolutie (si finalitate!) o veti descoperi singuri in cinematografe.

O calatorie interstelara, practic, este irealizabila. Ramane un vis. Un vis tentant si generos pentru un regizor cu ambitii mari si cu filme la fel de mari in spate, care a mai abordat aceasta tema, a visului. În 2010, Nolan a atras atentia criticilor si publicului cu thrillerul SF „Inceputul“, pe care l-a regizat si produs dupa un scenariu original care-i apartinea si in care a exploatat la maximum ideea de mai sus. Dar daca ar fi posibila o calatorie interstelara, cum ar arata? Spre ce ar duce? „Do not go gently into that good night“, a scris Dylan Thomas, acum jumatate de secol. „Do not go gently into that good night“, spune profesorul Brand, in 2014, pe un ecran IMAX, inainte de a trece intr-o alta dimensiune.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Notă film:

Foto: Freeman Entertainment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *