Filme, Recenzii filme

Captain Phillips – Recenzie

No tricks, or your captain is dead!
-Muse

Muse (Barkhad Abdi) are un vis de-o viata: vrea sa ajunga in America. „I love America“, spune el, cand este insfacat de echipajul capitanului Phillips (Tom Hanks), in subsolul navei de transport, dupa o diversiune isteata, gandita de americani. Capitanul Phillips are si el un vis. Nu e unul de-o viata, ci dictat de imprejurari: si el vrea sa ajunga in America, dar pentru a fi din nou alaturi de familia lui. Teafar si nevatamat. Fiecare dintre ei lupta pentru supravietuire. 134 de minute. Intense, tensionate, imprevizibile. Si fiecare se foloseste de propriile arme, in ambele cazuri, cuvintele. Bine, exista in film si arme fizice, dar focurile sunt trase in aer, ca semn de amenintare. Mult mai puternice raman, repet, cuvintele.

Captain Phillips / Căpitanul Phillips (DVD)
Captain Phillips / Căpitanul Phillips (DVD)

La drum. Maersk Alabama, impresionanta prin dimensiuni si prin mesaj – nava care transporta alimente spre Africa – se pregateste sa plece pe ruta Salalah – Djibouti – Mombasa. In fata piratilor somalezi, imbarcati in doua schifuri mici, meschine, dar rapide si determinate, ea este doar o prada buna, care, odata atacata, poate aduce multi bani. Sau un fel de Ileana Cosanzeana inchisa intr-un turn de veghe pe care daca o tragi un pic de cosite, iti cade imediat in brate. Nu-i sperie nici proportiile ei, nici asocierea cu bunavointa americanilor de a-i ajuta pe africani. Nevoile lor sunt imediate, telul precis, iar timpul, dusmanul cel mai mare.

Somalia vs America. „Trebuie sa existe si altceva in afara de pescuit si rapirea de oameni“, ii spune capitanul Phillips lui Muse, seful piratilor. Iar Muse ii raspunde: „Poate la voi in America!“. Schimbul de replici ar fi putut continua, dar nu asta e intentia de moment a capitanului Phillips. Va vorbi in situatiile potrivite, este un bun gestionar al cuvintelor. Rapit de somalezi, el trebuie sa supravietuiasca. Somalezii, la randul lor, trebuie sa faca la fel. Supravietuirea presupune, in cazul din urma, sa se intoarca acasa cu capitanul viu si sa obtina in schimbul lui banii pe care nu i-au obtinut atacand Alabama. Fac parte dintr-o ierarhie a piratilor si mai mult de-atat, dintr-o casta. Dintr-o lume redusa la o casta.

Chiar asa. Oare cum i-or fi ales pe astia? Pentru ca multe scene sunt filmate pe intuneric, tensiunea este cu atat mai mare. Daca exista un fir de lumina, el cade pe trasaturile atacatorilor. Astfel, devin mai negri, mai furiosi, mai primitivi, mai amenintatori. Impact vizual scontat. Am auzit in jurul meu comentarii de genul: „Cum i-or fi ales pe astia? Spui ca sunt toti animale“ . M-am intrebat si eu, in cazul lui Muse, cum au gasit actorul. In viata de zi cu zi, Barkhad Abdi este sofer si se afla la prima experienta actoriceasca. Ca sef de pirati somalezi in filmul lui Paul Greengrass este la fel de bun ca Tom Hanks cu doua Oscaruri si alte 67 de premii importante. Nu vorbeste, urla. Nu face gesturi, actioneaza. Nu atinge, loveste. Nu impaneaza adevarul, minte. Nu apreciaza pericolul, il miroase. Exact opusul Capitanului Phillips.

Spaime si temeri. „Look at me! Look at me! I’m the Captain now!, „No tricks, or your captain is dead! No tricks, or your captain is dead“, „It’s gonna be alright! It’s gonna be alright!“ – ati observat repetitiile? Muse vrea sa se impuna. Si o face imperativ, prin agresiuni verbale, uneori eliptice. Primitiv, brutal, instinctual. Asemenea unui animal incoltit nu de vanator sau de un alt animal, ci de o frica. Traieste cu spaima ca sefii lui, „batranii“ in film, nu-i vor recompensa eforturile daca nu va duce misiunea la bun sfarsit. Cum spuneam, nevoile lui sunt imediate. Spaima Capitanului Phillips este alta, aceea de a nu-si mai vedea familia niciodata. Ca o nevoie de a continua dialogul pe care l-a inceput cu sotia sa, Andrea (Catherine Keener), in primele secvente din film, in drum spre aeroport. In ce consta el, ramane sa vedeti!

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *